11. oktobar 2018.11. okt 2018.
O RADU OBRAZOVNIH USTANOVA

SANACIJA ŠKOLA JE IZVESNA

Početak radova ne zavisi od nas. Svim raspoloživim sredstvima se trudimo da to ubrzamo koliko je u našoj moći. Moramo imati na umu da to nisu mala sredstva. Pored četiri škole na području opštine koje su u prethodnom periodu u potpunosti adaptirane trudimo se da rekonstruišemo i ove dve, posebno u Kamenici koja je u prilično lošem stanju-istakao je Ilinčić
U prethodnih nekoliko godina veliki broj školskih objekata na području koceljevačke opštine je u potpunosti rekonstruisan. Sanacija školskih zgrada u Kamenici i Ljuticama očekuje se u narednom periodu. Na neophodnost njihove adaptacije podsetio je član veća Radivoj Nikolić na prošlonedeljnoj zajedničkoj sednici sa školskim odborom OŠ “Mića Stanojlović”.
Govoreći o ovoj temi predsednik veća Dušan Ilinčić podsetio je da se rekonstrukcija ovih školskih objekata neće realizovati iz školskog budžeta već preko Kancelarije za javna ulaganja, te da je urađena projektno-tehnička dokumentacija.
–Početak radova ne zavisi od nas. Svim raspoloživim sredstvima se trudimo da to ubrzamo koliko je u našoj moći. Moramo imati na umu da to nisu mala sredstva. Pored četiri škole na području opštine koje su u prethodnom periodu u potpunosti adaptirane trudimo se da rekonstruišemo i ove dve, posebno u Kamenici koja je u prilično lošem stanju. Sanacija ove škole se ne dovodi u pitanje, već je samo reč o tome kada će realizacija započeti. Ne mogu da preciziram termin jer ne zavisi od nas- zaključio je Ilinčić.
Nikolić je izneo i primedbu na obeležavanje pešačkog prelaza kod škole u ovom selu tvrdeći da je neupotrebljiv jer ga deca koja iz škole prelaze na drugu stranu nekoriste.
–Tu deca ne prelaze kada izlaze iz škole i odlaze u prodavnicu jer nema trotoara i odmah je ograda. Obeležavanje se ne obavlja redovno pa se prelazi obrišu, posebno zbog velike frekvencije saobraćaja na ovom putu prema Donjem Crniljevu- rekao je dugogodišnji član veća.
Načelnik nadležnog odeljenja opštinske uprave pak ističe da su pešački prelazi urađeni prema projektnoj dokumentaciji te da se ni jedan ne može postaviti na osnovu nečijeg mišljenja.
–Tamo gde je bio do sada on je ponovo urađen i ostavljene su oznake za školu. Ne kažem da možda ne treba obeležiti i na drugom mestu, ali to svakako ne možemo učiniti bez adekvatne projektne dokumentacije. Mislim da je dovoljno i ovo koje postoji jer je postavljeno na glavni ulaz škole- smatra Miodrag Tadić.
Sa njegim izlaganjem nije se složila Radmila Pimić, član veća, koja je iznela druge primere neadekvatne lokacije za obeležavanje pešačkog prelaza, jer se dešava da vas on vodi preko zelene površine do saobraćajnog znaka.
Prema Tadićevim rečima do nelogičnosti na terenu dolazi zbog nekadašnje prakse koja nije predviđala da se građevinski i saobraćajni projekti rade istovremeno za određenu saobraćajnicu, pa su oni često neusaglašeni.
SVAKE GODINE BEZ
JEDNOG ODELjENjA
Prilikom razmatranja Izveštaja o radu za prošlu i o planovima za tekuću školsku godinu direktorka OŠ “Mića Stanojlović” napomenula je da svake godine ova ustanova ostaje bez jednog velikog odeljenja.
–Iz škole je izašlo 129 đaka a u prvi razred su došla 94 učenika. U ovoj školskoj godini imamo 50 čistih odeljenja, 11 kombinovanih od dva razreda i jedno od tri- rekla je Sonja Popović i dodala da je škola počela sa vođenjem elektronskih dnevnika te da u njoj žele da unapređuju nastavu i rad kao i da poboljšaju uspeh svih.
Ona je podsetila da je među formiranim timovima, koji su zakonska obaveza, i onaj za očuvanje broja dece.
–To je novo od ove školske godine i baš zbog brojki koje nam ne idu u prilog bilo je neophodno formirati ovakav tim. Cilj je da pokušamo na sve načine da zadržimo decu u našoj školi, posebno da privučemo decu iz onih mesta koja se graniče sa našom opštinom- objasnila je Popović.
Prilikom razmatranja rada škole načelnik odeljenja za opštu upravu i javne službe Radovan Ranisavljević je podsetio da je lokalna samouprava u prethodnim godinama često imala primedbe na uređenost školskih objekata i dvorišta, na njihovu pripremljenost za početak školske godine, kao i na raspoređivanje zaposlenih u želji da se smanje putni troškovi pa i na finansijsko poslovanje ustanove za koje su insistirali da bude racionalnije.
–Od ove godine u školi je novo rukovodstvo i ja se iskreno nadam da, kada budemo razmatrali izveštaj za sledeću školsku godinu, takvih primedbi neće biti- poručio je Ranisavljević i ocenio da je dobro što je formiran tim za očuvanje broja dece jer smo svedoci sve manjeg broja đaka te je obaveza i države i opštine da politiku nataliteta podigne na viši nivo.
NAJVEĆI BROJ UPISANIH SREDNjOŠKOLACA
Opštinsko veće je na prošlonedeljnoj sednici razmatralo i izveštaj o radu za prošlu kao i planove za ovu školsku godinu Srednje škole u Koceljevi, koja nikada ranije od svog osnivanja, prema tvrdnjama direktora Veroljuba Matića, nije imala više đaka.
Naime, u školsku 2018/19 upisano je 457 učenika u četiri područja rada, raspoređenih u 18 odeljenja.
–Nastava je u velikoj meri stručno zastupljena, čak i matematika koja je u velikom delu Srbije deficitarna. Stručno je nezastupljena fizika- istakao je Matić.
Govoreći o analizi uspeha đaka u prethodnoj godini napomenuo je da je koceljevačku srednju školu završio veliki broj učenika koji su postigli odličan uspeh i pokazali zavidan nivo znanja prilikom upisa na fakultete.
–Od 433 đaka četvrtina su bili odlični, oko 30 odsto je postiglo vrlo dobar uspeh, dobrih je bilo 167, oko pet odsto dovoljnih i dva učenika su ponavljala razred. Prvi put je u školi zabeleženo da su čak šest učenika nosioci Vukove diplome, ali eto, to je do generacije koja je bila veoma dobra. Na republičkim takmičenjima smo zauzeli prvo, treće, deveto, dvanaesto, trinaesto mesto i po tome možemo reći da je godina bila uspešna- ocenio je direktor Srednje škole.

Vesna Bošković

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa