11. oktobar 2018.11. okt 2018.
PETI PUT U KOCELjEVI

Međunarodna likovna kolonija

Posetioci desetog Festivala zimnice u Koceljevi i ljubitelji slikarstva imali su priliku da u galeriji Zavičajnog muzeja pogledaju dela nastala u okviru pete likovne kolonije. Trinaest umetnika je ostavilo preko 30 radova, različitih pravaca i tehnika, od kojih su neki i prvi put predstavljeni javnosti.
Kolonija je i ove godine nosila predznak međunarodne i to je, prema rečima Jasmine Gajić iz Zavičajnog odeljenja Biblioteke koceljevačke, jedno od retkih okupljanja koje ima i taj karakter.
–Ove godine po peti put smo organizovali likovnu koloniju, zahvaljujući Osnivaču i Zavičajnom odeljenju Biblioteke. Bili smo domaćini umetnicima iz Beograda, Požege, Šapca, Uba i Švajcarske. Naravno, okupili smo i sve zainteresovane slikare-zavičajce.
Akademski slikar Ivan Radović se pokazao kao pravi slikar istraživač, primenjujući sve prirodne materijale koji su mu došli pod ruku. Slikar Branko Vasiljević, inače bivši diplomata u Parizu, je ostavio šest izuzetnih radova, pejzaža, koji su se izdvojili i koloritom i tehnikom i umetničkim dostignućem. Pored toga, napravio je seriju umetničkih fotografija, koje nas prikazuju iz jednog sasvim drugog ugla- izjavila je Jasmina Gajić.
Ceo fond slika, nastalih na Koloniji, biće predat Opštini Koceljeva, kao i prethodnih godina. Neke od tih slika će oplemeniti prostor ustanova u ovom mestu, neke će biti ustanovljene kao poklon raznim ministarstvima, dok će deo njih krasiti zidove u zgradi opštine.
–U svakom slučaju, mi u Biblioteci smo mišljenja da Kolonija ima smisao i svrhu i da treba u budućnosti razmišljati o stvaranju Galerije savremene umetnosti u našem mestu, sa stalnom postavkom slika nastalih na ovaj način- istakla je Gajić.
Vesna Bošković

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa