11. oktobar 2018.11. okt 2018.
Slava velikanima pozorišta
POČEO FESTIVAL “DANI MILIVOJA MARTINOVIĆA-MARTINA”

Slava velikanima pozorišta

Otkriven mural nedavno preminulom doajenu Amaterskog pozorišta “Janko Veselinović” u Bogatiću Ninku Kovačeviću. Već prve večeri, brojnu publiku oduševili mladi glumci Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, izvođenjem drame “Čudo u Šarganu” Ljubomira Simovića. Ukupno, osam večeri pozorišta i brojne nagrade
Nema sumnje da Amatersko pozorište “Janko Veselinović” u Bogatiću ima dugu tradiciju, koju nove generacije poštuju i dopunjavaju nagradama i priznanjima na festivalima amaterske pozorišne scene širom Srbije, gde učestvuju. Veoma dobra potvrda za to je i organizacija pozorišnog festivala “Dani Milivoja Martinovića-Martina”, koji je počeo proteklog ponedeljka u Bogatiću. To je, kako ističu u pozorištu njihova ženja da se na neki način oduže brojnim “velikanima” pozorišta, koji su njegovu i slavu Mačve proneli širom Srbije.
Prvo je u parku, na zidu Doma kulture, otkriven mural s likom Ninka Kovačevića, nedavno preminulog i jednog od doajena amaterske pozorišne scene u Bogatiću, koji je, tvrde njegove kolege, celog sebe poklonio pozorištu.
Prve večeri ( osmi oktobar ) festival su otvorili mladi glumci, druge godine Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, sa predstavom “Čudo u Šarganu”, Ljubomira Simovića u režiji Mirjane Milenković, a u njihovim redovima je bio i Dragan Petrović iz Bogatića, bivši član Omladinske scene ovog pozorišta. Mladi glumci iskazali su svoj raskošni talenat na oduševljenje velikog broja pozorišne publike u Bogatiću.
Naredne večeri ( utorak ) publici se predstavilo KUD “Brile” iz Beočina sa predstavom “Heroji nacije”, Ivana M. Lalića u režiji Sekule Petrovića. U sredu (juče) je nastupilo pozorište “Bata Bulić” iz Petrovca na Mlavi sa predstavom “Mi čekamo bebu”, Stevana Koprivice u adaptaciji i režiji Miloša Jagodića. igra “Virus”, Siniše Kovačevića u
KUD “Karadžić” iz Loznice, večeras igra “Virus” Siniše Kovačevića u režiji Zorana Grujića. U petak nastupaju Jagodinci sa predstavom “Idemo u lov” Žorža Fejdoa u režiji Ljiljane Ivanović.
Prvog dana vikenda, u subotu scena “Maska” iz Šapca izvešće “Hotel i san” u adaptaciji i režiji Ivana Tomaševića, a u nedelju ansambl PAB “Batajnica”, odigraće “Prljav veš” u režiji Saše Latinovića.
Poslednjeg festivalskog dana u čast nagrađenih Šabačko pozorište i scena “Maska” izvešće “Iskušenje”, Dragana Marinkovića u režiji Ivana Tomaševića.
Specijalni žiri svake festivalske večeti bira glumca večeri. Poslednjeg festivalskog dana dodeliće priznanja za glavne i epizodne muške i ženske role. Biće proglašen najbolji mladi glumac, a prvi put biće uručena i nagrada “Zoran Đonlić”( proslavljeni reditelj pozorišta ) za afirmaciju pozorišnog amaterizma.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa