11. oktobar 2018.11. okt 2018.
Prva crkva krajputašica
MAČVA

Prva crkva krajputašica

U ataru Avlije mačvanskog sela Klenja, ispred jednog hektara njive sestara Draginje, Mirjane, Ljiljane, Biljane i Snežane, koji im je poklonio otac Ilija Đurić, protojerej-stavrofor, nedavno je “nikla” crkva “krajputašica”, posvećena Svetom Trifunu ( zaštitnik vinogradara). Sestre su ove godine tu sadile maline, a crkvicu, “kockastog” oblika, dimenzija dva sa dva metra od čvrstog materijala ( cigla i beton), na čijem vrhu je veliki krst sagradio je njihov otac, koji je od nedavno u zasluženoj penziji. Ilija je izuzetno preduzimljiv i pobožan čovek. Ima ukupno sedmoro dece i 22 unučeta, a njegovom zaslugom izgrađena je velika bogomolja u Malom Mokrom Lugu, gde je i službovao, kao starešina iste. Predhodno je radio u Ivoševcima, kod Knina. Bio je u jednom selu blizu Bijeljine,a desetak godina proveo kao sveštenik u Benkovcu.
“Krajputašica” se nalazi, kraj makadamskog puta Klenje-Glogovac. Tu često svraćaju prolaznici, da se pomole Bogu, a uzgred ostave nešto sitnog novca.
- Ovakvih crkvica ima dosta u Grčkoj, gde moj brat često letuje i odakle je i “poneo” ideju. U četiri ugla betoniranog prostora oko crkvice, zasadio je četiri čempresa. Njegova deca su danas lekari, profesori, ugostitelji, a ćerka Marija Vučković je akademski slikar. Uradila je i dva mozaika za krajputašicu. Prvi je posvećen Arhangelu Mihailu, a drugi Svetom Jovanu Bogoslovu. Sitan novac koji su prolaznici ostavljali upotrebio sam nedavno za kupovinu svaća, fitilja i ulja, ustvari svega što je potrebno za ovakvu crkvi. Prilikom paljenja, sveće sam posvetio baš za zdravlje i berićet ljudi koji ovuda prolaze i ostavljaju novac, kaže Marko Đurić, jedan od trojice braće Đurića, koji živi u neposrednoj blizini ove neobične bogomolje.
Nedaleko je i koleba Đurića, a Marko kaže da je njegov brat u mladosti ovde čuvao ovce.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa