21. april 2011.21. apr 2011.
PROMOCIJA KNjIGE

DIZARELI I ISTOČNO PITANjE

Prošlog četvrtka u maloj galeriji šabačkog Narodnog muzeja predstavljena knjiga Miloša Kovića “Dizareli i istočno pitanje“
Sa Kovićevom knjigom srpska, evropska i svetska istoriografija dobile su jednu novu, veoma važnu odrednicu. Ovo je iskorak u naučnom, metodološkom i stilskom smislu. Miloš kako na srpskom, tako i na engleskom jeziku, neguje jedan dinamičan i lep stil koji nas prosto vodi na svaku sledeću stranicu sa velikim nestrpljenjem ““ reči su kojima je Stanislav Sretenović, saradnik Instituta za savremenu istoriju otpočeo predstavljanje knjige Miloša Kovića “Dizareli i istočno pitanje“.
Dok sam autor, o razlozima zašto se jedan Šapčanin i beogradski đak bavi engleskim državnikom iz 19. veka, kaže sledeće:
-Bendžamin Dizareli je jedan od najznačajnijih engleskih državnika modernog doba. Bio je predsednik vlade Velike Britanije u dva navrata: 1868. i u periodu od 1874. do 1880. godine. Dakle, vremenskom intervalu kada se odlučivala sudbina balkanskih zemalja. U tom periodu, po uzoru na Nemačku i Italiju, balkanski narodi pokušali su oslobođenje i ujedinjenje. U nameri da objasnim, zašto to Srbima nije uspelo, došao sam do ključnog razloga, a to je Dizareli ““ističe Miloš Ković.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa