18. oktobar 2018.18. okt 2018.
Pesnički maraton

Avantura lirskog izraza

“Da bismo izbegli u savremenoj srpskoj poeziji skučenost prostora u kojoj obitavamo, gde je teško raspoznati svež i autentičan pesnički izraz, moramo činiti male i uporne korake kako bismo kulturno i umetničko polje učinili što vidljivijim”
U Kulturnom centru nedavno je održan 9. pesnički maraton koji je započeo nastupom najmlađeg pesnika, Nemanje Ilića, učenika šestog razreda OŠ „Janko Veselinović“, iz Šapca. U Velikoj sali realizovan je program pod nazivom „Veče mačvanske lire“, posvećen mačvanskom i srpskom pesniku Ivanu Loliću, koji je preminuo u junu ove godine. Podokriljem, tadašnjeg Doma omladine, Ivan je zajedno sa grupom umetnika započeo svoje stihovanje. Prva zbirka pesama „Nesanica zbog Ljiljane“, našla je put do čitalaca 1969. godine. Nakon dugog odsustvovanja sa književne scene, objavljena je druga knjiga „Kroz detinjstvo teče reka“, 2016. godine. Poslednju knjigu pod nazivom „Pesme“, objavljuje Udruženje pisaca „Janko Veselinović“ iz Bogatića. Vokalna grupa „Šapčanke“, upotpunila je veče sa repertoarom mačvanskih pesama.
U okviru „Pesničkog maratona“ nastupio je veliki broj pesnika iz Srbije i regiona koji su učestvovali na „Korpus poetikus“- razgovori o poeziji. Ovakvim programima i događajima Kulturni centar pokušava da poveća interesovanje za suštinu poezije i šriri prostor za razmišljanje i sagledavanje svog stvaralaštva. Gosti tribine bili su prof. književnosti Radisav Milić, književnik i književni kritičar, potpisnik 7 knjiga poezije, proze i eseja, iz Smedereva i prof. ekonomije i menadžmenta Viktor Radun Teon, književnik i prevodilac.
Scenski prikaz u izvođenju Recitatorskog studija Kulturnog centra predstavljen je porodici, prijateljima i ljubiteljima poezije, jer je poezijom i svojim zemaljskim delovanjem trajno obavezao na nezaborav. Autori i realizatori večeri bili su pesnici Branka i Stevan Todorović.
Branka Todorović savetnik za programe kulture u Kulturnom centru istakla je da danas imamo veću odgovornost nego ikad prema kulturnom nasleđu i klimi duha koja utiče na njene stvaralačke impulse i da stvaralac našeg doba mora hrabro iskoračiti iz svog unutrašnjeg doživljaja kako bi dosegao visoku umetničku vrednost, a pesnička okupljanja su najbolja prilika za to.
- Pesnički maraton je neizbežna avantura kolektivnog i subjektivnog izraza, emotivnih tonaliteta ali bogatstvo stilskih, jezičkih i raskošnih stihova. Da bismo izbegli u savremenoj srpskoj poeziji skučenost prostora u kojoj obitavamo, gde je teško raspoznati svež i autentičan pesnički izraz, moramo činiti male i uporne korake kako bismo kulturno i umetničko polje učinili što vidljivijim - rekla je Branka i dodala da je poezija u kontekstu savremenog diskursa komunikacije pomalo zanemarena u doba računara, mobilnih telefona i interneta i predstavlja borbu protiv banalnosti .

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa