18. oktobar 2018.18. okt 2018.
18. INTERNACIONALNI ŠABAČKI
BLUZ I DžEZ FESTIVAL

PORTAL U VEČNOST TRENUTKA

Paralelni svetovi, univerzumi koji obitavaju istovremeno kada i naš, neki drugi ljudi, potpuno različiti od nas, naše kopije, teme večnosti koje intrigiraju naučnike decenijama, vekovima. Bitke velikih umova sa formulama traju, traže se spone teorije i prakse, varijable i konstante prosecaju misli, u građevine konkretnog utemeljena je težnja ka večnom.
Međutim, ne plave želje za drugim svetovima samo umove fizičara, matematičara, astronoma, one žive u svakom od nas. Umetničke odore duše, toplina estetike koja se uliva u srce zovu nas ponekad, nude nam zaštitu, ohrabrenje, nude nam put da bar trenutno odlutamo, da se sklonimo, podelimo vreme na pre i posle. Ti lični portali nisu tajni, za njih nema lozinki, nisu zabašurene šiframa, već se daju dosegnuti samo praćenjem pomenutog unutrašnjeg glasa, taktova romantika, suštinskog hedoniste u malim skrivenim odajama naše ličnosti. U petak, 26. i subotu, 27. oktobra, kapije drugog sveta širom će otvoriti krila baš tamo gde je ulaz u veliku salu Šabačkog pozorišta. Nevidljivi, a opet opipljivi brod vas čeka. Još jednom, na dar, od umetničke melanholije poznog oktobra - Internacionalni šabački “Blues&Jazz festival”. Poklon koji zadivljuje, smiruje, istovremeno raspakovan i upakovan u melodije, sa mašnom improvizacije, odjednom i očekivan i iznenađujući.
Kada zakoračite i zauzmete svoje mesto na brodu paralelnog univerzuma, najpre će vas pozdraviti JOVAN MALjOKOVIĆ i prateći bend. More je mirno, vreme stabilno, nekvarljivo, umetnički idealno, plovidba ne može biti neprijatna. Jova Maljoković, prezime koje je zahvaljujući njemu i njegovom bratu Đinu (Miodragu) postalo sinonim za džez. Neumoran, sa decenijama rada iza sebe i stalnom dečačkom radošću pred svaki nastup, koju nosi kroz čitavu karijeru, pred album koji se rađa u mislima i postaje delo dostupno sladokuscima. Nema kvalitetnog žanra da ga, na svoj način, Maljoković nije obogatio. “Nišvil” je pojam za srpski džez, a jedinstveni Joca Maljoković, nosilac je priznanja za životno delo ovog festivala.
Oko 21:30, salutiraće naš Valjevac, čest gost, te ga s pravom zovemo našim, da bi brod hedonizma umetnosti prepustio svojim sjajnim kolegama iz Makedonije, triju KABADAJAS. Bend sigurno seče talase džez scene regiona u poslednjih šest godina, ali su članovi na sceni genijalaca mnogo duže. Đorđe Maksimovski četvrt veka stvara džez, a zanat je ispekao i još uvek upotpunjuje trio velikog Vlatka Stefanovskog. Uz njega, na istom putu je bubnjar Dino Milosavljević, a fantastičan, potpun trio su sa jednim od najvećih džez gitarista bivše “Juge” Zoranom Kostadinovskim.
Glad stomaka može da traje određeno vreme, a samo glad duše može biti večna, može vući čoveka, sputavati, spuštati ga na neke biološke nivoe, a da toga nije ni svestan. Hrana želuca je preživljavanje, zalog svakodnevnog funkcionisanja, a duhovna hrana je temelj ljudskosti, svestranosti višeznačnog slojevitog bića, čoveka u svojoj kompletnosti, Gorkovskoj gordosti. Ta, hrana, zalogaji bez kojih se može preživeti, ali ne i živeti, to je umetnost, to je muzika, istorija ispisana notnim zapisama. U svakom taktu je jedan momenat, jedan inspirativni tren za tvorca, kompozitora, stvoren u večnosti, preslikan u mikrokosmos božanskog dara datog pojedincu. Pokretu ruke današnjeg saksofoniste, klavijaturiste, bubnjara, gitariste, basiste, zvuku koji isti opisuje dok gleda u kajdanku sa starom kompozicijom je slavljenje genijalnosti očovečene u nekoj prošlosti. U svakoj noti je delić duha vremena, okruženja, sila koje su okruživale muzičara kada je seo pred neispisan notni list. Džez zauvek opisan improvizacijom ne tvori meni samo od prošlosti i sadašnjosti, ne dočarava samo lične doživljaje muzičara, on u svakom solu, svakom istupanju od plana, nudi slavlje magičnosti trenutka koji nesebično deli sa publikom, neponovljivog, jedinstvenog u večnosti. Takve trenutke ne treba propustiti. U njima se utapaju kreature, u njima se guše problemi, u njima nada i vera isplivavaju, gospodare.
Dobrodošli u drugi svet, paralelni, trenutni.
DOBRODOŠLI NA 16. ŠABAČKI BLUZ I DžEZ FESTIVAL.
D. Blagojević

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa