25. oktobar 2018.25. okt 2018.
Sloboda nema cenu
OBELEŽENO 74 GODINE OD OSLOBOĐENjA ŠAPCA

Sloboda nema cenu

Polaganjem venaca na spomenik palim borcima na Donjošorskom groblju obeležena je 74. godišnjica oslobođenja Šapca u Drugom svetskom ratu. Počast žrtvama fašizma odali su predstavnici SUBNOR-a Šapca, Bogatića i Sremske Mitrovice, Vojske Srbije, Gradske uprave Šabac, Komunističke partije i udruženja koja poštuju narodnooslobodilačku tradiciju.
-Na ovom svetom mestu pored humki nekoliko hiljada palih rodoljuba, odajemo dužnu poštu njihovim senima i podsećamo se večnog zaveta koji glasi – sloboda nema cenu. Naš Šabac, grad heroj i grad stradalnik, kako kroz čitavu istoriju, sa narodom Mačve, Pocerine i Posavotamnave, tako i u ovom ratnom vihoru, podneo je velike žrtve. Kaznena ekspedicija, Lageri, Krvavi marš, Benska bara, Šicara, vešala po samom gradu, sinonim su za zločine i stradanja, ali i svetli primer herojskog otpora tuđem zavojevaču, rekao je član Gradskog veća Zoran Bortić i istakao da je svaki 23. oktobar ne samo Dan oslobođenja i pobede, već i datum koji opominje i odvraća potencijalne neprijatelje.
SUBNOR, kao krovna organizacija koja okuplja patriotske i antifašističke organizacije, kao i potomke ratova, ali i borce iz poslednjeg rata na ovim prostorima, obeležava sve značajne datume u srpskoj istoriji. Ova godina važna im je iz više razloga.
-Imamo čast da obeležimo 74 godine od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Naš grad je, sa Pocerinom i Mačvom, u njemu dao više od 5.000 žrtava. Obeležavamo i 100. godišnjicu pobede u Prvom svetskom ratu u kom je gotovo svaki treći stanovnik Srbije poginuo. Takođe, za SUBNOR je ova godina bitna jer slavimo 70 godina postojanja i sada imamo više od 130.000 članova, rekao je Vladimir Ninković, predsednik SUBNOR-a Šabac.
Mioljub Josipović se, u ime Saveza boraca opštine Bogatić poklonio senima palih boraca za slobodu Šapca, Srbije i Jugoslavije. Okupljene je podsetio kako su tekli poslednji dani oslobođenja.
-Oktobarska jesen 1944. godine bila je tužna i radosna. Tužna jer su najbolji sinovi naših naroda dali živote za slobodu našeg Beograda. Od 12. do 20. oktobra uz pomoć bratske armije Sovjetskog Saveza naš glavni grad je oslobođen. Dva dana kasnije, 22. oktobra, kolone Nemaca poraženih i potučenih do nogu provlače se kroz Šabac. Od nekada silne moćne vojske od koje je strepeo ceo svet na volovskim kolima su pocepani, goli, bosi. Tog dana su iz našeg Šapca u Srem otišle sve neprijateljske jedinice. Grupa Partizana došla je u Šabac 23. oktobra. Na centru ih je dočekao narod željan slobode, ispričao je Josipović i podsetio da je u proboju Sremskog fronta značajan doprinos dala 32. Mačvanska brigada iz koje je poginulo 756 boraca.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa