25. oktobar 2018.25. okt 2018.
ŠABAC IZAZOV KARIJERE
DARKO TEŠOVIĆ –NOVI TRENER MAČVE

ŠABAC IZAZOV KARIJERE

Cilj dugoročna saradnja na obostrano zadovoljstvo. Želja Mačva stabilan superligaš. Prvi asistent Dragoslav Kostić. Igru određuje i rival. Merilo uspeha samo rezultat
Iako je u utorak predstavljen, Darko Tešović od danas zvanično radi sa seniorima MAČVE. Teče mu prvi dan jednogodišnjeg ugovora koji ga vezuje za šabačkog superligaša. Nema pritisak visokih ambicija u klubu, opstanak je prioritet Šapčana u ovoj sezoni, ali nekadašnji igrač PARTIZANA želi da dugo boravi u Super ligi, da zabeleži uspehe predvodeći klub koji mu je najveći izazov u dosadašnjoj karijeri, kako sam ističe. Nije vodio ekipu sinoć u Kuli, te ga očekuju dva najteža rivala na debiju, CRVENA ZVEZDA i niški RADNIČKI.
Ivica Kralj je bio vaš mladi saigrač, potom ste postali prijatelji, a sada je i praktično nadređeni?
-Prijateljstvo sa Ivicom je važna stavka u odluci da prihvatim njegov poziv i preuzmem poziciju trenera kluba sa tradicijom, velikog, u kome želim da ostavim značajan trag. Nas dvojica jesmo prijatelji nekoliko decenija, ali nisam došao u klub da se češće družimo, već da radim i da MAČVA ostvaruje dobre rezultate. Upravni odbor koji predvodi Kralj mi je ukazao poverenje i čast da vodim prvi tim i na meni je da ga opravdam.
Radili ste u mlađim kategorijama, a MAČVA je treći tim seniora koji samostalno vodite. Mogu li se iskustva iz tih timova implementirati u novom angažmanu?
-Počeo sam u mlađim kategorijama Partizana. Pravilo je da jedan ciklus, odnosno osam godina, predstavlja pravu meru koji treba predvoditi mlađe selekcije jer inače ostajete zauvek u tim vodama. RADNIČKI Nova Pazova je bio moj lični pokazatelj da li sam ja za ovaj posao. Sa mladom ekipom smo osvojili treće mesto, prevazišli realne mogućnosti i rezultati u Pazovi su mi dali elan da ostanem u trenerskim vodama i tražim nove izazove. Usledio je poziv iz Kragujevca, od još jednog starog, velikog kluba. U četiri meseca tamo verujem da smo zajedno mlade igrače uigrali, postavili sistem i temelje na kojima RADNIČKI može graditi naredne uspehe. Sredina Prve lige sada je realna, verujem i želim im da u narednim sezonama dođu do najvišeg ranga.
U Kragujevcu ste predstavljeni kao dugoročno rešenje sa kojima su stvarani dugoročni planovi. Koliko je bilo teško napustiti klub i krenuti u novi izazov?
-Drago mi je što sam ostavio iza sebe stabilan tim, svih osobina koje stabilan prvoligaš treba da ima. Nismo imali krizu rezultata da bi se moglo govoriti o neuspešnom periodu, „bežanju“ od problema. Verujem da će naslednik imati jaku osnovu za dalje. Postepeno sam napredovao, od mlađih kategorija, Srpske, potom Prve lige i kada je usledio poziv Ivice Kralja nisam želeo da ga propustim. Uvek imate dalekosežne ciljeve, dugoročne planove, no u fudbalu uspeh zavisi od više faktora, neki su van naše kontrole, te se tako moglo desiti da RADNIČKI bude na začelju lige, da dobijem otkaz i sve planirano bi propalo, to je usud ovog posla. MAČVA je korak više u karijeri, zato se ne vraćam na prošlost i samo mi je MAČVA važna u ovom trenutku.
Gde vode ambicije u Šapcu, kako one koje imate od Upravnog odbora, tako i lične?
-Sada je drugačije u odnosu na prethodne poslove. Sada sam u Super ligi i želim tu dugo da ostanem, a koliko sam dobar stručnjak pokazaće isključivo teren i rezultati. Volim da dugo pričam sa igračima, da zajedno stvaramo dobru atmosferu, no kako i šta radimo na treningu malo ko zna, ali sve je uzalud ako nema rezultata. Želim da boravim ovde mnogo duže nego na prethodnim poslovima jer je i ovo najviši rang. Hoću da stvorimo jak tim, ozbiljnog superligaškog takmaca i da zajedno ostvarimo dobre rezultate. Moj prethodnik Aničić je uradio dobar posao i svakako da je lakše kada nasledite ekipu sa kojom se dobro radilo. U nekim segmentima ćemo nastaviti, u drugima ću doneti svoju fudbalsku filozofiju, a sve u cilju dobrih rezultata.
Dolazak novog trenera obično označava i stvaranje novog stručnog štaba. Ko će biti Vaši saradnici?
-Prvi saradnik biće Dragoslav Kostić – Kole, čovek koga dugo poznajem i koga jako cenim. On je bio jedino ime koje sam zahtevao pri razgovoru sa Ivicom. Nema potrebe praviti glomazan tim ljudi, za sada je tu nas nekoliko, a ukoliko bude potrebno, znamo koga još možemo angažovati.
MAČVU uglavnom karakterišu kao defanzivni tim, a imali ste priliku da ekipu upoznate i nedavno u Kup utakmici.
-U tom meču sam više obraćao pažnju na svoj tim, te se nisam bavio analizom igre Mačve posle tog duela. Uvek ima mesta za napredak i poboljšanje. Ne volim da unapred govorim da li ćemo biti orijentisani na defanzivu ili ofanzivu jer to zavisi od protivnika i njegovih kvaliteta. Nekada ste prinuđeni da se branite, drugi put je napad izbor. Svaki segment se usavršava, svaki trening je prilika za napredak, ja mogu obećati da ćemo biti tim koji ide napred i koji neće biti zadovoljan samo ako ne primi gol. Napadač nekada iz jedne šanse da gol, drugi put odigra dobro, ali zakaže u realizaciji, no na svemu se može raditi.
Darko Tešović je rođen u Beogradu 1970. godine. Karijeru započeo u PARTIZANU gde je proveo šest sezona (1993-1999) i kao vezni igrač osvojio je četiri titule prvaka SRJ i dva puta osvajao Kup. U „crno-belom“ je odigrao blizu 150 utakmica i postigao 27 pogodaka. Iz Humske odlazi u grčki ETNIKOS, a 2002. se vraća u Srbiju, oblači dres BUDUĆNOSTI iz B. Dvora u kome i završava karijeru 2005. Godine.
Trenerski posao počeo u mlađim kategorijama PARTIZANA, potom je u sezoni 16/17. Asistent sadašnjem treneru Zvezde Vladanu Milojeviću u PANIONIOSU, a prvi samostalni seniorski trenerski posao dobija 2017. U Novoj Pazovi. Posle trećeg mesta u Srpskoj ligi Vojvodina preuzima RADNIČKI Kragujevac u junu 2018. godine.

KRALj: BIĆE TO DUGA SARADNjA
Tešovića i Mačvu ugovor veže do zime 2019. godine, odnosno godinu dana, ali prvi čovek kluba Ivica Kralj uveren je da će saradnja na obostrano zadovoljstvo potrajati znatno duže.
-Nismo žurili sa odabirom iako je sezona u toku. U Darku smo našli čoveka koji se uklapa u naš dugoročni plan, u naše želje i nekoga ko ima veliko igračko i uspešno trenersko iskustvo neophodno da tim vodi u najvišem rangu. Nadam se da će imati podršku navijača, medija, kao i njegovi prethodnici, ne sumnjam da će se razumeti sa igračima i verujem da će ubrzo pokazati da je pravi izbor. Ugovor je na godinu dana, ali ne sumnjam da će biti produženja – rekao je Kralj.

D. Blagojević

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa