25. oktobar 2018.25. okt 2018.
POZNAT ROK ZA ZAVRŠETAK OBNOVE “SOKOLSKOG DOMA”

Vraćanje starog sjaja simbolu jednog vremena

“Sokolana” je bila simbol odrastanja i mladosti mnogih Šapčana. Novac za obnovu dobijen iz EU-PRO projekta Evropske unije i gradskog budžeta
“Sokolski dom”, mnogim generacijama poznat i kao “Partizan” biće kompletno rekonstruisan do kraja sledeće godine. Objektu od neprocenjive sportske, kulturne, ali i istorijske važnosti za Šabac biće vraćena stara namena. Arhitektonski izgled zgrade biće očuvan, a ovo je prvi put od otvaranja da se vrši kompletno renoviranje.
Zgradu završenu 1934. godine otvorio je kralj Aleksandar Karađorđević. Izgrađena je novcem šabačkih trgovaca i viđenijih ljudi da bi omladina imala gde da se bavi sportom.
Kao i država i “Sokolana” je prolazila kroz različite faze. Svi sportski klubovi, sem fudbala, bili su pod okriljem Sokolskog društva “Dušan Silni” u predratnom periodu. Najznačajnija imena šabačkog sporta tu su napravila prve korake.
Legenda šabačkog rukometa Petar Fajfrić bio je mnogo razočaran kada je letos, na dodeli jednog priznanja, čuo da ni ove godine u gradskom budžetu neće biti novca za rekonstrukciju “Sokolane”.
-Izuzetno sam se obradovao kada sam saznao da su dobijene pare od Evrope za obnovu objekta. “Partizan” je nešto posebno za nas koji smo se bavili rukometom, ali i za druge šabačke sportiste. Prvu utakmicu sam tu odigrao 1959. godine. Kada sam se vratio sa fakulteta 1973. godine, u “Partizanu” je bila baza rukometnog sporta, tu se sve odvijalo i “vrilo” je od rukometaša. Rekonstrukcija će mnogo značiti za razvoj rukometa i muškog i ženskog, ističe Fajfrić.
“Sokolana” je bila simbol odrastanja i mladosti mnogih Šapčana. Nekadašnji sportisti se nadaju da će i sadašnjoj deci značiti koliko i njima.
-Proveo sam mladost na tom prostoru. “Sokolana” je za nas bila ono što je sada “Arena” u Beogradu. Bilo mi je mnogo teško kada sam je video zatvorenu i zaraslu u korov, kao da je i ona ostarila sa nama. Nadam se da će, kada joj se vrati stari sjaj, ponovo okupiti omladinu i otvoriti vrata za sportove koji su i nekada bili tamo. Kada se obnovi važno je da se da na upravljanje pravom čoveku, smatra nekadašnji rukometaš Momčilo Jerotić.
Do sada su u “Sokolskom domu” urađeni pripremni radovi, voda i struja, porušeni neki pregradni zidovi. Pre svega toga grad je uspeo objekat da vrati u svoje vlasništvo, pošto je u jednom trenutku prešao u vlasništvo Države.
Posle rekonstrukcije “Sokolana” će imati 20 kancelarija koje će biti date sportskim savezima i klubovima koji nemaju svoje prostorije i plaćaju kiriju. Na potkrovlju će biti osam kancelarija i velika sala za sastanke, a uradiće se nove svlačionice u podtribinskom prostoru. Planira se i da jedna prostorija bude za doktore sportske medicine, kako bi sve bilo pod jednim krovom.
-Tamo će biti sve, od školskog sporta do profesionalnog. Služiće za rekreaciju, treninge, projekat “Rastimo zdravo” će se takođe sprovoditi u “Sokolskom domu”. Veliki je značaj i sa ekonomske strane, jer će sportske saveze i klubove godišnje mnogo manje koštati kada ne budu pojedinačno svi plaćali kiriju i račune, kaže član Gradskog veća zadužen za sport Dragan Nikolić.
Novac za obnovu dobijen je iz EU-PRO projekta Evropske unije i gradskog budžeta. Evropa je obezbedila 150.000 evra, a grad 100.000, dok je u ranijem periodu uloženo oko 50.000 evra u prvu fazu i pripremne radove. Rok za završetak radova je 18 meseci od potpisivanja ugovora, koji treba da bude ovih dana. Ipak, odgovorni tvrde da će “Sokolana” biti kompletno završena do kraja sledeće godine.
M.Mijailović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa