25. oktobar 2018.25. okt 2018.
KONFERENCIJA NS O ZAKONU O FINANSIRANjU PORODICE

Najveća opasnost po budućnost Srbije

Gradski odbor Narodne stranke održao je u utorak konferenciju za medije na kojoj su kritikovali novi Zakon o finansiranju porodica sa decom. Istakli su da je nedovoljno definisan i u pojedinim odredbama diskriminatorski.
Koordinator NS za Mačvanski okrug Božidar Katić smatra da ovaj Zakon predstavlja najveću opasnost po budućnost Srbije.
-Zakon je “reklamiran” roditeljskim dodatkom za treće i četvrto dete od 12.000, odnosno 18.000 dinara. Pri tom se taj dodatak isplaćuje samo do 10. godine deteta. Da li to znači da je dete posle toga sposobno da samostalno radi? Takođe se isplaćuje za decu rođenu od 1. jula. Ili ga dobijaju sva deca do 10 godina, ili se vrši diskriminacija. Na ovaj način se prave novi socijalni slučajevi i robovska radna snaga, rekao je Katić.
Spornim smatra i odredbu da je za ostvarenje punog prava na porodiljsko odsustvo potrebno 18 meseci kontinuiranog rada, jer je u Srbiji danas gotovo nemoguće naći stalni posao. Istakao je da je i ova odredba diskriminatorska prema određenim kategorijama.
-Još je gore ženama sa sela, jer se od njih traži da budu poljoprivredni osiguranici 24 meseca. Najteže je preduzetnicama, koje ne mogu ni da idu na porodiljsko. Država im poručuje da treba samo da rade i zarade za Državu. Zakon je smišljen da se uštedi novac na najosetljivijim kategorijama, pri tom potpuno ne uzimajući u obzir da smo mi narod koji nestaje, naveo je Katić.
Predsednik Gradskog odbora Narodne stranke Srđan Mitrašinović smatra da se ovim Zakonom ne štiti porodica i pruža joj se pomoć nego joj se dodatno otežava funkcionisanje.
-Onaj ko ima dete kome je potrebna nega i pomoć i ima primanja po osnovu tuđe nege, ne može da uzme plaćeni odmor i da vodi računa o tom detetu. Ovakvih porodica ima samo nekoliko hiljada u Srbiji. Ušteda na tome je jako mala, i ima bezbroj drugih načina da se taj novac uštedi. Na primer, možda ograničiti putne troškove poslanicima, ili uštedeti na platama savetnika u ministarstvima, kojih ne znamo ni koliko ima ni kakvi su efekti njihovog rada, rekao je Mitrašinović.
Kao još jednu nelogičnost Mitrašinović je naveo i to da na ostvarenje pojedinih prava, kao što je dečji dodatak, utiču “prihodi ostvareni od ostalih aktivnosti”, koji mogu biti i jednokratni.
Snežana Živanović, potpredsednica GO Narodne stranke je podsetila da je još iz vremena kada je Aleksandar Vulin bio ministar za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja, postoji odredba da je primanje dečjeg dodatka uslovljeno redovnim pohađanjem nastava.
-Izuzetak se deca sa invaliditetom i smetnjama u razvoju, ali ne i deca sa hroničnim oboljenjima, koja zbog toga možda ne mogu redovno da pohađaju nastavu. Ovim se diskriminišu i romska deca, a poenta je da se njihovi roditelji podstaknu da oni idu u školu, ali ne na ovakav način. Prvi put je definisan pojam jednoroditeljske porodice, ali tek kada su iscrpljena sva sredstva da se od drugog roditelja obezbedi izdržavanje. Sada je još teže dokazati da je roditelj samohran, jer kod nas nekada suđenja traju i po 10 godina, da bi se došlo do toga da su iscrpljena sva pravna sredstva, istakla je Snežana Živanović.
Rukovodstvo Narodne stranke u Šapcu mišljenja je da je ovaj Zakon neophodno u potpunosti zameniti novim.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa