21. april 2011.21. apr 2011.
DANIELA LOVRIN GAVRILOVIĆ, NARODNI POSLANIK

ŠABAC ĆE BITI RAZVIJEN EVROPSKI GRAD

O pitanjima regionalizacije Srbije i položaju Šapca, o odnosima u vladajućoj koaliciji i odnosima vlasti i opozicije u Srbiji, o izbornoj kampanji i štrajku Tomislava Nikolića, o odnosima sa SPS, o tome kako usklađuje porodične i javne obaveze i o drugim pitanjima, za „Glas Podrinja“ govorila je gospođa Danijela Lovrin Gavrilović, narodni poslanik Demokratske stranke
Jedna od centralnih tema današeg političkog trenutka u Srbiji je regionalizacija koju javnosti nameće Vas koalicioni partner Mlađan Dinkić. Kakav je stav DS o ovom pitanju?
- Za DS regionalizacija i decentralizacija su na vrhu liste prioriteta. Međutim, to su veoma složeni procesi i potrebno je određeno vreme da bi se valjano osmislili. Srbija je specifična, i primena iskustva evropskih zemalja na ova pitanja, gotova da nije moguća.
Pitanje regionalizacije i decentralizacije ne treba tretirati kao ideološko, već kao funkcionalno pitanje koje će garantovati bolji život građana i ravnomeran razvoj svih delova zemlje.
U do sada ponuđenim konceptima regiona, Šabac nigde nije predviđen da bude centar, već ga vežu za regije u kojima su kao centri predviđeni gradovi koji su po svim parametrima (broj stanovnika, prirodni i geografski uslovi, ekonomski potencijali, kulturno-istorijsko nasleđe i dr.) daleko iza Šapca. U tim rešenjima nudi se, na primer, da Šabac bude deo regije u kojoj je centar Sremska Mitrovica. Kako Demokratska stranka gleda na takva rešenja, a kako Vi kao narodni poslanik sa liste DS ocenjujete ovakve predloge? Smatrate li ih logičnim? Za kakav ćete se položaj Šapca zalagati kad ovo pitanje dođe na dnevni red Skupštine?
- Razvijenost, povoljan geografski položaj, ekonomski potencijal, kulturno-istorijsko nasleđe, kako sami kažete, su odlike našeg grada, koje ga razlikuju od drugih gradova u okolini. Važno je da u narednom periodu obezbedimo investicije, da pokrenemo proizvodnju i zaposlimo ljude. Da li ćemo biti centar regiona, to nije toliko bitno. Smisao regionalizacije i jeste da se obezbedi ravnomeran razvoj svih delova zemlje i svih gradova, nezavisno od toga koji je grad centar regiona. Ja ću se kao poslanik, svakako, zalagati za rešenje koje je najbolje za naš grad. Sigurna sam da ćemo se kao stranka truditi da ponudimo najfunkcionalnije rešenje

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa