25. oktobar 2018.25. okt 2018.
O REBALANSU I IZVRŠENjU BUDžETA

INVESTICIJE MENjAJU ODLUKU O BUDžETU

Na prvoj narednoj sednici odbornici lokalnog parlamenta diskutovaće o rebalansu budžeta kao i o prilivu i odlivu novca iz kase za prvih devet meseci. Ove tačke dnevnog reda već su razmatrali i usvojili članovi opštinskog veća na prošlonedeljnoj sednici
Odlukom o budžetu za 2018. godinu planirani su ukupni prihodi od preko 344 miliona dinara bez prenetog viška iz ranijih godina. Za prvih devet meseci prihodi i primanja iz sredstava budžeta ostvarena su skoro 75 odsto dok se u opštinsku kasu na ime prihoda iz donacija slilo više od tri miliona što je preko 210 odsto u odnosu na godišnji plan.
Trećinu u ukupno ostvarenim budžetskim prihodima čine porezi na dohodak, dobit i kapitalne dobitke čiji je procenat izvršenja oko 70 odsto. Značajno veći procenat ostvarenja u odnosu na prvobitno planirani priliv, čak 150, beleži se kod prihoda od imovine dok se zahvaljujući porezu na druge prihode u lokalnu kasu do kraja septembra meseca slilo skoro 11 miliona.
Sa druge strane ova opština planirala je da potroši oko 375 miliona dinara. Prema navodima iz izveštaja u periodu od početka godine do 30. septembra rashodi i izdaci iz sredstava budžeta izvršeni su u iznosu od oko 98,5 miliona dinara što je manje od 40 odsto od godišnjeg plana. U odnosu na ostvareni priliv potrošnja je u ovom periodu bila manja za oko 106,5 miliona.
–Ovo je zakonska obaveza po Zakonu o budžetskom sistemu koji propisuje da se na šest i devet meseci podnosi Veću, odnosno Skupštini izveštaj o izvršenju Odluke o budžetu. Iz ovog izveštaja se vidi da je bilo manjih odstupanja i da su prihodi negde malo veći od 75 odsto a negde malo manji, kao i rashodi. Iz tog razloga smo spremili Odluku o izmeni odluke o budžetu gde su iskorigovani i prihodi i rashodi. U delu prihoda imamo neke koji se značajnije povećavaju kao što su namenski transferi od Republike Srbije, zatim prihodi po ugovoru o delu, ali imamo i nekih prihoda koji su nešto manje ostvareni u odnosu na ono što je bilo u prethodnoj godini i na osnovu čega je i pravljena odluka- izjavio je šef odseka za finansije Mileta Kovačević i dodao da je u delu rashoda iskorigovano sve ono gde su javne nabavke pokazale određene uštede.
–To su, pre svega, na letnjem održavanju puteva, gde su rashodi smanjeni za 5,5 miliona dinara. U delu investicija imamo jednu novost i tu smo morali da prilagodimo našu odluku o budžetu, da obezbedimo sredstva radi konkursa kod Ministarstva privrede za rekonstukciju preostala tri kilometra puta od Koceljeve prema Svileuvi. Neophodno je da u startu imamo opredeljena 24 miliona dinara za ovu investiciju a ne 20 koliko je prvobitno planirano. Verovatno će tender pokazati da će tih 20 biti dovoljno, ali svejedno. Mi u ovom trenutku to moramo da obezbedimo kao što moramo da obezbedimo i za eventualno učešće na konkursu za rekonstrukciju zelene pijace gde je obavezno učešće od sedam miliona dinara- istakao je Kovačević.
On je napomenuo da novog rebalansa do kraja godine možda neće biti ali da će, ako se za to ukaže potreba, imati još dve prilike jer je izvestno da će lokalni parlament u 2018. zasedati još dva puta.
V. Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa