25. oktobar 2018.25. okt 2018.
LEGENDARNI „ŽAPCI“
VATERPOLO: ŠAPČANI NASPRAM VELIKANA

LEGENDARNI „ŽAPCI“


Posle Partizana, šabački vaterpolisti ponovo igraju protiv sedmostrukog šampiona Evrope. Rival učesnik Lige šampiona sa velikim ambicijama u svim takmičenjima. Pobeda nad Jugom dokaz kvaliteta Zagrepčana
Pomenućemo i sada da će šabački vaterpolisti igrati protiv nekadašnjeg šampiona Evrope, ali možda to i nije potrebno, to se u Regionalnoj A1 ligi podrazumeva. Osim MORNARA i hercegnovskog JADRANA svi su bar jednom bili najbolji u Evropi, ali MLADOST je to bila čak sedam puta! Možda su poslednjih sezona u senci JUGA, ali još uvek je ime MLADOSTI i čuveni grb, nalik maskoti, žaba u pripremi za šut, pojam i simbol vaterpola na ovim prostorima.
Još u staroj Jugoslaviji vodili su bitke sa PARTIZANOM i JUGOM, u najjačoj ligi Evrope, bez premca. Bili su veliki takmac velike države, evropski strah, a i po raspadu SFRJ preuzeli su dominaciju u hrvatskom vaterpolu. Osvojili su šest uzastopnih titula, jednom „pokorili“ Evropu, tri puta igrali finale, osvojili Kup LEN. Pokušali su još nekoliko puta da stvore tim kadar da pobedi sve i svakoga, angažovali su i Vanju Udovičića u tim nastojanjima, no nisu uspeli, iako su bili blizu. Velika ulaganja bez ostvarivog plana stvorila su velike finansijske probleme, klub se pre nekoliko godina borio da opstane kao kolektiv, no danas su opet tim koji želi na vrh, u Hrvatskoj, regionu, Evropi, bez pritiska, ali želi. Počeli su Ligu šampiona remijem sa HANOVEROM, sledi utakmica sa ŠPANDAUOM. U timu imaju nosioca igre rumunske reprezentacije Radua, našeg internacionalca Ćuka, odličnog golmana Marcelića, već sada bitnog igrača Hrvatske Lovrea, potom Petkovića, no kome sve pomenuto ne znači ništa, dovoljan će biti jedan podatak. Svi znaju koliko je JUG jak, moćan, prvi favorit za tri titule, e taj JUG je zagrebački klub pobedio u Dubrovniku prethodne nedelje!
ŠABAC je sparingovao sa „žapcima“ pred početak sezone, ma koliko dva trenera skrivala adute, timovi su se upoznali. Miodrag Mirović, sadašnji trener ŠAPCA, veliki deo igračke karijere proveo je u Zagrebu, te je značajna spona dva kluba. Posle još jednog skalpa evropskog šampiona u Šapcu, posle velike pobede nad PARTIZANOM, rasterećeno i sa snovima Šapčani putuju u prestonicu susedstva. Iznenađenje može biti samo prijatno, a iskustvo svakako veliko. Cilj je jasan, isti kao u Dalmaciji, odigrati najbolje što je moguće, bez straha, treme, hrabro i verujući u svoju snagu.
D. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa