1. novembar 2018.1. nov 2018.
Krivina u ogledalu

Putin zna, Srbiju ko šiša


Sa velikim nestrpljenjem čitava Srbija očekuje da jednoga dana čuje šta je to srpski predlog za rešenje kosovskog čvora. Taj predlog je, doduše, čula čitava armija slepoverujućih pristalica Prvorođenog, ali samo u svojim glavama. Običan svet nikako d abude obradovan tim štivom.
Obećano je Srbiji da će Prevorođeni krajem aprila saopštiti, kada sasluša sve stavove iz unutrašnjeg dijaloga, svoj predlog. Evo ga novembar, mi još ništa ne saznasmo, izuzev nekoliko šturih rečenica koje se tiču ideje o razgraničenju sa Albancima.
Ono što boli u ovakvoj situaciji je činjenica da je Prvorođeni javno rekao, pre neki dan, da je o planu Srbije za Kosovo obavestio Vladimira Vladimiroviča Putina, predsednika Rusije. Siguran sam da su svi Vučići sveta jako srećni zbog toga, ali nekako nije jasno kako to da Putin zna, a svi mi u Srbiji i dalje ne znamo šta je to plan Srbije. Zašto Putin zna, a mi ne znamo? Da li je Srbiji ruska guberija ili samostalna država? Pitanja se sama ređaju i nameću.
Bez namere da pričam o tome kako su neki bolji od nas, ali u trenucima kada ovaj primerak “Glasa Podrinja” bude u vašim rukama i kada budete prelistavani naš nedeljnik, u Prištini Skupština Kosova raspravlja o tome šta su “crvene linije” Kosova u pregovorima sa Srbijom. Dakle parlament raspravlja. Dijalog je pred poslanicima koje su birali građani Kosova. Uključujući i srpske predstavnike, i pred ministrima Vlade Kosova, za koju ne mogu da kažem da je takozvna, jer u njoj sede i predstavnici Srpske liste, isturenog odeljenja SNS na Kosovu. Kosovski Albanci nam dele još jednu lekciju, dijalog vode tamo gde je mesto – u Skupštini.
Kod nas je nezamisliva situacija da se o Kosovu i našim “crvenim linijama” raspravlja u Skupštini Srbije. Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković kaže da neće da organizuje tu raspravu, jer će poslanici opozicije to da iskoriste da vređaju Prvorođenog, a oni su svi nažni, mukice male, osetljivi na teške reči. Argument na mestu, nema šta. Zbog sujete i mekoće Prvorođenog, u Srbiji se dijalog o Kosovu vodi samo u njegovoj glavi.
Mnogo je opasno po Srbiju da se taj dijalog odvija samo u jednoj glavi. Bog te pita kakva se tamo vodi borba, kakvi se argumenti ukrštaju. Saznanja o tom dijalogu ima samo Putin. Šta je predlog Srbije za Kosovo ne znaju ni premijerka Ana Brnabić, ni Marko Đurić kome je Kosovo u opisu posla. Izblamiraše se pre neki dan pred silnim kamerama kada su mucali odgovarajući na pitanja o tome šta je srpski plan za Kosovo.
Po ko zna koji put pokazujemo koliko smo neozbiljni. Sudbina naše zemlje i našeg naroda se nalazi u rukama čoveka koji svoje ideje šapuće na jastuku Putinu, a svoj narod, koji mu je dao ogromno poverenje, drži u mraku i zavitlava ga iz dana u dan. Ništa drugo, verovatno, nismo ni zaslužili.
Nenad Kulačin

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa