1. novembar 2018.1. nov 2018.
Tovljači  svinja na ledu
INICIJATIVA SELO GRAD ŠABAC

Tovljači svinja na ledu


Ni rodnije godine ni veće pljačke sela, poručio gradski odbornik Dragan Stanković, tražeći hitne mere svih nadležnih, zbog niske cene tovnih svinja ( oko 110-115 dinara po kilogramu žive mere) sa, kako je rekao, tendencijom pada
Na konferenciji za medije Inicijative selo-grad, održane prošlog utorka u Šapcu, gradski odbornik i jedan od lidera Inicijative Dragan Stanković izneo je više razloga za nisku cenu tovnih svinja, koja se trenutno kreće oko 110-150 dinara po kilogramu žive mere sa tendencijom još većeg pada.
Stanković je kao jedan od osnovnih razloga naveo nekontrolisani uvoz iz zemalja Evropske Unije, bez obzira što se ta roba ( tovne svinje) može nabaviti kod domaćih farmera. Smatra da monopol drže klaničari, a siromašniji proizvođači ne mogu da izdrže konkurenciju. Mišljenja je i da Ministarstvo poljoprivrede nema adekvatnu politiku u ovom slučaju, favorizujući veće proizvođače na štetu srednjih i “sitnijih”, kojima preti potpuno uništenje.
- Vlada veliko siromaštvo, a niska cena tovljenika žive mere ne utiče na smanjenje cene mesa u kasapnicama, dodao je on.
Požalio se da njihov glas, niko od nadležnih ne čuje niti reaguje, a za to po njegovom mišljenju postoji potreba. Naglasio je da mu se mnogi proizvođači javljaju za pomoć, dok s druge strane izostaje reakcija prozvanih. Lično je ovog puta pozvao poslanika Srpske napredne stranke iz Šapca Bobana Birmančevića da o svemu izvesti Skupštinu Srbije.
Najavio je i mogućnost održavanja vanredne Skupštine grada, na njihovu inicijativu, povodom niske cene tovljenika. Tekuću godinu u poljoprivredi ovog kraja okarakterisao je kao nikada rodniju i nikada veću “pljačku” seljaka. Insistirao je da se o ovome izjasne svi odgovorni na lokalnom i republičkom nivou, a kao jednu od mera prevazilaženja teškog stanja u proizvodnji svinja pomenuo potrebu uključenja Republičke direkcije robnih rezervi.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa