1. novembar 2018.1. nov 2018.
Besmrtni bataljon
PROMOCIJA KNjIGE

Besmrtni bataljon

Treći deo trilogije “Mi smo branili Košare”. Lik univerzalnog vojnika koji se bori sa posledicama ratnih sukoba. Devalvacija sistema vrednosti savremenog društva
Promociji trećeg dela trilogije “Mi smo branili Košare” Nenada Milkića pod nazivom “Besmrtni bataljon”, održanoj u Velikoj sali Kulturnog centra, prisustvovao je veliki broj Šapčana koji su sa nestrpljenjem iščekivali nastavak priče o vojnicima koju su branili karaulu Košare na granici Kosova i Metohije prema Albaniji. Nakon objavljivanja prve knjige koja je posvećena Vladi Radojičiću i njegovoj pogibiji u zasedi organizovanoj od albanskih terorista, drugi deo “Zov karaule” čitaocima donosi svedočanstva i potresne opise borbi od trenutka napada na Košare do NATO agresije na Jugoslaviju 1999. godine. Kroz pripovedanje univerzalnog vojnika u prvom licu poslednji deo trilogije govori o teškim trenucima za učesnike rata, njihove porodice i živote u periodu mira. Autor nakon šabačke promocije navodi da je zadovoljan reakcijom čitalaca i da roman izlazi iz okvira ratne tematike.
- Ljudima se sviđa stil kojim je napisana i čuo sam pozitivna mišljenja o knjizi. Nisam pisao samo o ratnim dešavanjima, nego sam dotakao i teme koje su opšte i aktuelne danas. Tako da je ona sveobuhvatna i govori stvarnom stanju, svesti društva. Primetan je problem odrastanja u našoj sredini. Uz rijaliti programe dolazi do rušenja svih sistema vrednosti. Društvo primetno propada. Porodica više nije simbol zajednice - rekao je Milkić.
Povodom predstavljanja knjige predsednik Udruženja građana „Cerski marš“, Božidar Katić podsetio je da se čuvanjem sećanja na slavnu prošlost gradi bolja budućnost.
- Mi smo o Košarama i junacima našeg doba počeli da razgovaramo prošle godine u februaru kada smo takođe imali u gostima Nenada Milkića i javnost upoznali sa prve dve knjige iz trilogije. Moram da kažem da sam ponosan što smo ga ugostili na samom početku predstavljanja “Besmrtnog bataljona”. Ideja je da priča o tome koliko je naš narod snažan i hrabar, koliko toga može da ponese i podnese ne ostane u nekim davnim vremenima i nezabeleženo. Cilj je da ukažemo ljudima na značaj prošlosti i negovanje sećanja. Knjigama kao što je “Besmrtni bataljon” se borimo protiv zaborava Ovo je najočigledniji primer da ti geni junaka sa Cera, Kolubare i Kajmakčalana nisu nestali, to su geni koji su žive u nama i mi smo taj isti narod - istakao je Katić.
M. Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa