1. novembar 2018.1. nov 2018.
Bodibilder telad na farmi u Vranjskoj
MELEZI BELGIJSKOG PLAVOG GOVEČETA U SRBIJI

Bodibilder telad na farmi u Vranjskoj

Belgijsko plavo goveče, životinja monstruoznog izgleda, ali blage naravi. Nastalo šestdesetih godina u Belgiji selekcijom krava sa prirodnom mutacijom na genu koji zaustavlja rast mišića u određenom dobu. Tako je dobijena sorta koja ima tzv. duple mišiće, ali i oko 20 odsto više mesa u odnosu na druge rase.
Na farmama u Srbiji mogu se pronaći mešanci ovih goveda. Kod Vujkovića u Gornjoj Vranjskoj trenutno stasava osam teladi meleza belgijskog plavog govečeta i krava simentalki, starosti od dve nedelje do dva meseca.
-Krave su osemenjene semenom belgijskog plavog govečeta. Telad su veoma mesnata, dobro ikorišćavaju hranu, zdravi su i živahni. Teljenje je veoma lako jer su telad sitna, a posle izuzetno brzo rastu. Hrane se kao i sva druga goveda, objašnjava Mile Vujković.
Odraslo belgijsko plavo goveče može da dostigne težinu do 1.300 kilograma. Iako se zovu “plavi” mogu biti od bele do crne boje. Kod čiste rase krave su u više od 90 odsto slučajeva tele carskim rezom. Kod meleza to nije slučaj, ali ako bi se ženska telad ostavila u priplod takođe ne bi mogla da se otele prirodnim putem. Zato su sva ova telad, iako izuzetno pitoma i druželjubiva, osuđena na klanje.
Stručnjaci kažu da je meso “Belgijanaca” izuzetno kvalitetno, te da je mekše i sočnije nego kod drugih krava. Meso čiste rase se, s obzirom da je retko, prodaje u ekskluzivnim restoranima i znatno je skuplje od druge govedine.
Pored goveda, Vujkovići gaje još i svinje, a tu je i 50ak ovaca različitih rasa. Njihove jaganjce prodaju. Ponos stada sada je teksel ovan, a ovih dana treba da stigne i još desetak ovaca iz Dobrinaca u Sremu. Radi se takođe o rasi koja se od drugih izdvaja mesnatošću, a daje i više vune i mleka od drugih. Ovan, iako imponzatan rastom, veoma je pitom.
Mada mnogi misle da je gajenje ovaca lak posao i da ih je dovoljno nahraniti, a posle uzeti pare za jagnje, Mile Vujković opovrgava takvo shvatanje.
-Kod posla sa ovcama najisplativi je ne gajiti ih uopšte. Jedna ovca pojede polovinu od onoga što pojede krava, a jagnje se proda za 50 evra, kaže Vujković.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa