1. novembar 2018.1. nov 2018.
Čuvaju uspomenu na prošla vremena
UDRUŽENjE ŽENA “CRNOBARKE” IZ CRNE BARE

Čuvaju uspomenu na prošla vremena

Preduzimljive žene iz Crne Bare u Mačvi, kraj Drine, osnovale su svoje Udruženje, krajem 2016. godine i dale mu ime “Crnobarke”. Na osnivačkom sastanku, “pristupnicu” je potpisalo njih 17, a u međuvremenu pridružile su im se još dve.
- Želimo da deo svog slobodnog vremena potrošimo, boreći se za očuvanje prošlih vremena. To ostvarujemo slušajući savete starijih i “gradeći”, svoj muzej starih stvari, koje nas neodoljivo podsećaju na prošlost. Uz druženje nastojimo da obnovimo stare običaje, kaže predsednica Udruženja Vesna Jurišić.
Ideja “Crnobarki” naišla je na podršku sela, opštine i mnogih drugih institucija i ljudi. Njihova aktivnost na brojnim izložbama, sajmovima i drugim manifestacijama nije ostala nezapažena ni u medijskim sadržajima, a osvojile su i više vrednih nagrada. Koriste prostorije u centru sela, što im je omogućila mesna zajednica.
- Među brojnim gostima na slavi ( Sveta Petka ) posebno nam je drago učešće naših koleginica preko Drine iz Dvorova ( tamošnje Udruženje žena “Beli anđeo”). Sa njima najintenzivnije sarađujemo i plahovita reka nije nam nikakva prepreka, dodaje predsednica udruženja.
“Crnobarke” se ističu u brojnim vezovima, tkanjima, a oformile su i svoju prodavnicu, rakije, sirupa, džemova, turšije, ajvara... Sve pomenuto spravljaju po gotovo zaboravljenoj tehnologiji, a podrška ne izostaje.
U saradnji sa Turističkom organizacijom Bogatića s njihovim proizvodima upoznati su mnogi znatiželjnici i ljubitelji starina.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa