1. novembar 2018.1. nov 2018.
ZAVRŠENO UBIRANjE KUKURUZA U MAČVI

“Žuto zlato” u bescenje

Ratari kažu da skoro ne pamte godinu kada je kukuruz bolje rodio ali smatraju da je otkupna cena od 140 dinara po kilogramu, koju im otkupljivači trnutno nude, ponižavajuća
I ovog puta potvrđuju se reči doktora Đorđa Jockovića, iskusnog selekcionara novosadskog Naučnog instituta za ratarstvo i povrtarstvo, da je kukuruz “kralj njiva”. Ova kultura zauzimala je tekuće godine na izmaku najveće površine u Mačvanskom ali i drugim Srpskim atarima. Oni su sada, kako seljaci vole da kažu “ogoljeni”, jer je kukuruz obran sa gotovo svih njiva. Skladišna mesta su puna “žutog zlata”. Ostvareni prinosi, rekordni ali trenutna cena koju im nude otkupljivači od 140 dinara za kilogram je više nego “smešna”, tvrde ratari.
- Kad saberemo uloženo, odbitke na nečistoću, trenutna cena kukuruza je ponižavajuća. Najviše mi rizikujemo. Svi drugi u lancu ove zahtevne proizvodnje samo dobijaju i to preko naših leđa. Nama, kako god okreneš nije dobro. Ni kad bogato rodi ni kad ne rodi, kaže Dragan Drmanović, poljoprivrednik iz Bogatića.
Bez obzira što mnogi sa kojima smo razgovarali očekuju veću cenu, neposredno posle završetka berbe i skladištenja, nisu u situaciji da čekaju. Još prilikom predaje skladištarima, odlučuju se za prodaju po principu “daj što daš”. To ih, naravno košta i često nisu u situaciji da zasnuju novu proizvodnju.
Veliki deo bogatog ovogodišnjeg roda, završiće kao stična hrana u nadi da će tako ulaganja biti isplativija.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa