1. novembar 2018.1. nov 2018.
KLASIČNI DNEVNICI ODLAZE U ISTORIJU

OCENE POD ŠIFROM

Roditelji još nemaju, ali će uskoro dobiti šifre za uvid u ocene svog deteta. Psiholozi su mišljenja da tek nakon dva dana od dobijanja ocene treba omogućiti roditeljima da je vide. Učenici uvođenje elektronskog dnevnika ne doživljavaju kao “epohalnu stvar”
Koceljevačka osnovna škola “Mića Stanojlović” u ovoj školskoj godini uvela je elektronske dnevnike na koje će, veruju, u potpunosti preći u drugom polugodištu. Do tada se obavljaju pripreme, otklanjaju nedoumice, radi na poboljšanju kompjuterske opremljenosti.
U ovoj obrazovnoj ustanovi smatraju da savremena škola ima ključnu ulogu za budućnost svakog društva te da ona, sa jedne strane, treba da prati promene, da ide u korak sa razvojem i tehnoloških dostignućima, dok sa druge čuva tradiciju i ne zaboravlja istoriju.
–Mi se trudimo da budemo baš takva škola. Od ove školske godine uveli smo elektronski dnevnik. Ne možemo se pohvaliti kompjuterskom opremom pa i ovu priliku koristim da pozovem sve koji su u prilici da doniraju računarsku opremu da nam se jave. Zadovoljstvo mi je što se možemo pohvaliti svešću, odgovornošću, spremnošću naših učitelja i nastavnika da se usavršavaju u svim oblastima. Čak i nastavnici koji su pred penzijom i nisu imali mnogo dodira sa savremenim tehničkim sredstvima uspešno završavaju svoje obaveze- kaže direktorka koceljevačke osnovne škole Sonja Popović.
U ovoj školskoj ustanovi kažu da im je posao trenutno otežan jer se uporedo vodi i elektronski i papirni dnevnik što je dodatno opterećenje zbog razlike u zahtevima jednog i drugog.
-Ne poklapaju se načini vođenja evidencija, zapisnika, što je zaista velika obaveza i posao za nastavnike. Koordinatori za E-dnevnik u našoj školi, profesor srpskog jezika Mirjana Blažić i profesor informatike Vladimir Belenzada, su uvek spremni da organizuju dodatne obuke i otvoreni su za sva pitanja i nedoumice. Prava su podrška kolegama- ističe Popović.
Govoreći o pozitivnim stranama elektronskog dnevnika u školi navode da će nastavnici na brz, efikasan i pouzdan način voditi evidenciju o svojim đacima. Znatno se povećava objektivnost u ocenjivanju jer nastavnik može da vidi samo ocene iz svog predmeta a kompletan uvid imaju isključivo razredne starešine i direktor škole. Program sam izračunava prosečne ocene đaka, izostanke, daje pregled svega urađenog kroz jasne tabele. Greške se, tvrde, lako uoče i moguće ih je ispraviti. Nastavnici to mogu učiniti u roku od pola sata a po isteku tog vremena to može uraditi koordinator. Međutim, ukoliko nastavnik pogreši pri unosu ocene ne može je sam ispraviti već procedura predviđa da šalje zahtev za ispravku koju može obaviti isključivo direktor. Zanimljivo je to što se u svakom trenutku zna ko je, kada i šta unosio u dnevnik.
Roditelji još nemaju, ali će prema tvrdnjama nadležnih u školi, uskoro dobiti šifre za uvid u ocene svog deteta. Psiholozi su mišljenja da tek nakon dva dana od dobijanja ocene treba omogućiti roditeljima da je vide kako bi učenicima dali priliku da je sami saopšte.
Stavovi roditelja su različiti i mogu se čuti argumenti i “za” i “protiv”. Ivana Milošević smatra da će uvođenje elektronskog dnevnika olakšati roditeljima praćenje rada njihovog deteta i na vreme signalizirati na eventualne probleme jer su mnogi u današnje vreme u situaciji da ne mogu lako da izađu sa svog radnog mesta i odu do škole.
Njena ćerka Katarina, učenica osmog razreda, uvođenje elektronskog dnevnika ne doživljava kao “epohalnu stvar”. Kako kaže, on će možda smetati učenicima koji su krili ocene od svojih roditelja dok se kod onih đaka koji su ih saopštavali neće ništa promeniti.
U školi smatraju da se uvođenjem E-dnevnika neće izgubiti kontakt roditelja i nastavnika koji je dragocen, već da će roditelji češće imati potrebu da dođu u školu.
–Kao roditelj, imam odlična iskustva sa elektronskim dnevnikom a ostaje da vreme pokaže da li će ovo biti pravi korak našeg školskog sistema- zaključila je Popović.
V. Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa