Info

1. novembar 2018.1. nov 2018.
PROBLEMI USLED VIŠEMESEČNOG REMONTA KAMIONA ZA ODVOŽENjE SMEĆA

Kraj mukama za desetak dana

Prepunjeni kontejneri i kante usled neredovnog odvoženja smeća su postali učestala slika. Problem je nastao pre tri i po meseca kada je jedino vozilo komunalnog preduzeća za ove namene odvezeno na remont. Građani su pokazali visok stepen tolerancije, a nadležni obećavaju da će za desetak dana “mukama doći kraj”.
Prema rečima vd direktora JKP “Progres” radi se o trenutnom problemu tehničke prirode.
–Jednostavno moralo je da dođe jednog dana do remonta vozila. Koceljeva kao mesto ima potrebu za jednim komunalnim vozilom smećarem i usled dugogodišnje eksploatacije kamiona koji je star preko 27 godina moralo se pristupiti remontu. Prvobitni planirani rok je bio 45 radnih dana ali je on probijen. Nikada u takvim situacijama ne možete biti sigurni šta će se dogoditi i to je razlog što je narušena ravnoteža u radu-objašnjava vd direktor Ivan Pavlović.
U redovnim okolnostima ekipe komunalnog preduzeća su ponedeljkom, sredom i petkom uredno praznili kontejnere, a utorkom i četvrtkom kante. Takav raspored u proteklom periodu nije mogao biti ispoštovan ali su “Progresu” u pomoć pritekla druga preduzeća iz okruženja i donekle umanjila problem.
–Kako bismo prevazišli problem u susret nam izlaze druga preduzeća. Najviše nam pomažu kolege iz preduzeća “Vidrak” iz Valjeva, zatim iz Osečine. Jedno vreme su nam izlazili u susret i kolege iz Šapca i Vladimiraca- napominje Pavlović.

NIJE BAŠ SVE
KOMUNALNI OTPAD
Navikli smo da, bez mnogo razmišljanja, sve što nam smeta bacimo u kontejner. Na taj način stvaramo ogromne količine smeća. Osim toga, često u posudama za odlaganje završi đubre koje se nikako ne može svrstati u komunalni otpad. Problemi ove vrste prisutni su u svim mestima a posebno su vidljivi u onima u kojima selektovanje otpada još nije zaživelo. U koceljevačkom komunalnom preduzeću skreću pažnju na činjenicu da na deponijama završe ogromne količine smeća.
–Deluje da nikada nema dovoljno posuda za odlaganje koliko građani mogu da izbace smeća. Komunalno preduzeće “Vidrak” iz Valjeva isprazni oko sto tona dnevno dok komunalno preduzeće Šabac isprazni na dnevnom nivou oko 150 tona. A mi, u Koceljevi kao mestu koje ima samo 1,2 hiljade potrošača za sedam dana ispraznimo od 45-50 tona smeća što je ogromna količina u odnosu na broj korisnika i veličinu. To je prosto neverovatno- ističe Pavlović.
Govoreći o tome šta sve bacamo kaže da u kontejnerima završe i drva koja mogu da se iskoriste za ogrev. Često se pored posuda za odlaganje nađu i komadi nameštaja.
–Pokušali smo da rešimo i problem oko izbacivanja kabastog otpada. Po zakonu građani su dužni da obaveste komunalno preduzeće o tome da imaju ovakav otpad kako bi se planiralo kada ga je moguće preuzeti jer se to smatra naknadnim odlaganjem smeća i dodatno se naplaćuje. Nije u pitanju velika suma jer je kubni metar 600 dinara a vi se oslobađate velike količine otpada- smatra vd direktor i dodaje da ih korisnici usluga o izbacivanju takvog otpada ne obaveštavaju.
U zimskom periodu, tokom grejne sezone, neretko se mogu videti zapaljeni kontejneri usled bacanja neugašenog žara. Uprkos činjenici da je na svakoj posudi za odlaganje smeća jasno naznačeno šta se sme a šta ne bacati u njih mnogi ljudi postupaju nesavesno i ne poštuju navedena pravila. U ovom preduzeću ističu da je kažnjavanje nesavesnih korisnika jedini način da se prevaziđu problemi te vrste.
–Mi kao opština imamo komunalnog inspektora i u njegovoj nadležnosti je da, u sadejstvu sa nama, pristupi neprijatnom ali izgleda jedinom delotvornom načinu a to je kažnjavanje nesavesnih građana. Očigledno ćutanjem se ništa nije postiglo- ocenio je Pavlović.
V. Bošković

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa