1. novembar 2018.1. nov 2018.
Pečat - kruna dokumenta
IZLOŽBA U BIBLIOTECI ŠABAČKOJ

Pečat - kruna dokumenta

Izložba u Bibilioteci šabačkoj “Pečat – kruna dokumenta” prikazuje pečate kao najvažnija obeležja verodostojnosti i autentičnosti nekog dokumenta. Predstavlja pokušaj razotkrivanja njihovog sadržaja na nov način, kao i mogućnost da se putem kratkih biografija upoznaju vladari i znamenite ličnosti koje su ostavile veliki trag u istoriji Srbije, a čija dokumenta se čuvaju u Međuopštinskom istorijskom arhivu u Šapcu. Jedan od ciljeva je i da se, pored velike istorijske i pravne vrednosti pečata, istakne i njihova umetnička vrednost.
Postavka obuhvata 91 pečat fotografisan sa originalnih dokumenata i obuhvata period od XVIII do XX veka i biće otvorena do 7. novembra u Galeriji bibilioteke. Najstariji izložen pečat je Slobodne varoši Rume (SIGILLUM MAGISTRATUS RUMENSIS) koji datira iz 1749. godine.
Drugi, veoma značajan pečat sa utisnutom 1751. godinom, identifikovan je uz pomoć Istorijskog arhiva u Senti i predstavlja Privilegovani krunski distrikt Tisafeldvar Bačko Gradište (SIGILLUM REGIO CORONALIS PRIVILEGIATI POSSIONIS FOLDVAR) iz 1751. godine Autor postavke Gordana Filipović, viši arhivista Međuopštinskog istorijskog arhiva u Šapcu pojašnjava značaj pečata za istoriju grada.
- Kada se posmatra razvoj srpskog prestonog pečata i kada se napravi analogija sa pečatima na zapadu, dolazi se do rezultata da su pečati srpskih kraljeva načinili isti put, od primitivnog do veličanstvenog kraljevskog lika. Nakon 1345. godine, Dušan, car Srba i Grka, služi se carskom zlatnom bulom. Ovaj tip vizantijske zlatne bule održao se do Kosovske bitke, posle koje se nastavlja tradicija prestonih pečata koji su sada u vosku. Sfragistička obeležja obnovljene srpske države prate razvoj njenog političkog i pravnog statusa teritorije u sastavu Otomanskog carstva. Sve do formalnog priznanja srpske autonomije od strane Porte, može se smatrati da su državni simboli Srbije bili gotovo istovetni sa simbolima aktuelnih srpskih vođa i institucija – istakla je Gordana Filipović i dodala da se izložba u Bibilioteci se sastoji od tri celine koje obuhvataju pečate znamenitih Srba i članova vladarskih dinastija koji poseduju veliku vrednost i za građane i potencijalne istaživače.
- Prvi deo prikazuje pečate vladara i znamenitih ličnosti Srbije (kneza Miloša Obrenovića, kneza Mihaila Obrenovića, kneza Aleksandra Karađorđevića, kralja Milana Obrenovića, Jevrema Obrenovića), zatim ličnosti značajnih za Okrug podrinski (Stevana Magazinovića, Lazara Teodorovića, Marka Štitarca…). Drugi deo obuhvata najstarije državne organe, organizacije i ustanove: magistrate, načelstva, ministarstva, sudove… Zatim, pečat Kase obštenarodne srbske, Državne lutrije, Knjaževe garde, Petrovaradinske vojne komande. Treći deo se odnosi na crkve, manastire i sveštenstvo, a najznačajniji su pečati Konzistorije mitropolije knjaževstva serbskog, Crkve šabačke, Hrama Svetih apostola Petra i Pavla, zatim, pečat Mihaila Jovanovića, episkopa šabačkog (1854-1859), kasnije arhiepiskopa beogradskog i mitropolita srpskog.
M.Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa