1. novembar 2018.1. nov 2018.
SETVA PŠENICE U MAČVI

Nikako proklijalo zrno

Obavezna je upotreba težih tanjirača sa valjkovima i setva na jednaku dubinu, kaže agronom Mladen Ignjatović. Aleksandar Jurišić i Zoran Đurić iz Bogatića, poslušali su njegov savet
Setva pšenice u Mačvi tek “hvata zalet”. Poljoprivrednici su svesni, kao uostalom i prošle godine, da im nema odgovarajuće pomoći sa strane i zato se najviše uzdaju “use i u svoje kljuse”. Oni sa kojima smo razgovarali kažu, da nema sumnje koliko, svi drugi, pre samih proizvođača nastoje da zarade na ovom značajnom poslu.
- Primera radi paritete u razmeni merkantilne pšenice za semensku ili veštačko đubrivo, menjaju u korist ovih drugih, gotovo preko noći i pred svaku setvu. Proizvođaču je prepušteno da se snalaze kako znaju i umeju. Tako rade i ove jeseni i to nije nikakvo čudo, kaže Dragorad Misojčić, Lukarić iz Ševarica.
S druge strane stručnjaci imaju svoje preporuke, a to naravno ima svoju cenu.
- Suša je nezapamćena. Mora se primenjivati redukovana priprema zemljišta za setvu pšenice, odnosno koristiti teške tanjirače i valjci. Zrno pšenice, strogo deklarisano, nikako proniklo, a takvog je bilo dosta ovog leta i setva na jednaku dubinu, 3-5 milimetara, vodeći računa da najmanje 80. odsto bude u zemljištu, kaže agronom i komercijalni direktor Naučnog instituta u Novom Sadu, Mladen Ignjatović.
Osnovni cilj je, nastavlja on jednaka dubina setve i što više zrna u zemlji. Njegova preporuka kod đubrenja je ako nema tri petnaestice, onda kombinacija 10-30-20 ili 8-24-16. Ako je predusev bio kukuruz, a takvih njiva je i najviše s dosta žetvenih ostataka, obavezna je upotreba azotnog đubriva(50 kilograma azota po jednom hektaru) To je prema računu ovog iskusnog stručnjaka 125. kilograma veštačkog đubriva UREA ili 200 kilograma ANA ili SANA.
Pre svega pomenutog, Ignjatović preporučuje razbacivanje veštačkih đubriva MAP (10-40-0) ili DAP (10-40-0) i posebno naglašava upotrebu deklarisanog zrna pšenice, a ne onog, moguće i proklijalog iz ambara. Tvrdi, takvo zrno neće nići.
Kao da su njegov savet poslušali Aleksandar Jurišić i Zoran Đurić, koje smo zatekli na njivi. Potvrđuju da je zemljište prilično isušeno i bez tehkih tanjirača, njegova priprema bila bi neprimerena( primera radi predhodno oranje, kažu da bi izazvalo samo veće ćule i bilo bi skuplje).

Lj. Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa