8. novembar 2018.8. nov 2018.
Podsećanje na plemeniti duh naroda
Tekeriški peškir SVEDOK STRADANjA, morala i nade

Podsećanje na plemeniti duh naroda

Povodom obeležavanja veka od oslobođenja Šapca u Prvom svetskom ratu, hol Biblioteke šabačke bio je ispunjen gostima koji su prisustvovali predstavljanju jednog od najznačajnijih svedoka stradanja našeg kraja u Velikom ratu-Tekeriškog peškira. Predstavljanje su pripremili Gradska organizacija invalida rada i Tkačka radionica "Stari zanati". Predsednica Udruženja Miroslava Savković uručila je Tekeriški peškir gradonačelniku Nebojši Zelenoviću koji je tokom prilikom istakao da će ovaj simbol nade i stradanja biti deo diplomatskih poklona i prepoznatljiv brend Šapca.
-Od 1975. godine peškir se nalazi u okviru stalne postavke Narodnog muzeja u Šapcu. Trudom i zalaganjem vrednih žena i osoba sa invaliditetom ugledao je svetlost dana. Ovo je jedan od svetionika, koji predstavlja peškire šabačkoj kraja. Oni su izatkani i zaštićeni geografskom oznakom i biće poklon Vlade Srbije. Ono što je nama najvažnije je priča o moralu srpskog vojnika i neprolaznosti pravih vrednosti. Na nama je da sačuvamo moral, tradiciju i negujemo kulturno nematerijalno nasleđe Mačve, Pocerine i Posavotamnave - istakla Miroslava Savković, predsednica Gradske organizacije invalida rada. Tekeriški peškir nalazi se na Nacionalnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa i pokrenuta je inicijativa da se nađe u okviru autentičnih diplomatskih poklona Srbije. Simbol hrabrosti, morala i nade srpskog vojnika koji je preživeo albansku golgotu nakon 114 godina biće dostupan javnosti.
- Kada govorimo o Tekeriškom peškiru tada govorimo o afekcionoj vrednosti koju poseduje. On nas podseća na 1914. godinu, na teške borbe na Ceru i povlačenje srpske vojske preko Albanije, kao i na plemenit duh našeg naroda i vojnika. Sa ovom zaštitom mi smo otvorili put ka svetu. Preko Lisabonskog sporazuma biće prepoznatljiv u 27 država potpisnica, koje su ujedno i članice Svetske organizacije za intelektualnu svojinu– rekao je Zoran Dragojević, rukovodilac grupe za dizajn i oznake geografskog porekla u Zavodu za intelektualnu svojinu Republike Srbije.

M. Ž.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa