8. novembar 2018.8. nov 2018.
Dvesta godina od izdavanja „Rječnika“

Naše i Vukove reči

Povodom dvesta godina od izdavanja Vukovog „Srpskog rječnika“, štampanog na narodnom jeziku u Beču 1818, Kulturni centar u saradnji sa Muzejom jezika i pisma iz Tršića organizovao je izložbu "Naše Vukove reči", autorke mr Dajane Đedović o rečima sa područja Rađevine i Pocerine. Pored postavke koju su učenici mogli da pogledaju prof. dr Rajna Dragićević i mr Dajana Đedović u okviru održanog predavanja podsetile su šabačke gimnazijalce na Vuka Stefanovića Karadžića i njegovo etnološki filološki rad. Kao revolucionar, okrenut ka budućnosti i omladini, bio je ne samo središna ličnost srpske kulture i književnosti u XIX veku nego i jedan od najvećih pisaca i kulturnih poslenika.
- Ova godina je važna za srpsku kulturu, jer obeležavamo dva veka od prvog izdanja „Rječnika“. Na predavanju sam govorila o kultorološskim i jezičkim elementima koji su odigrali značajnu ulogu i koji su važni za srpski jezik danas. Govorili smo o rečima koje su najfrekventnije i oko kojih se vrte sve teme u rečniku, a to su verovatno čvorišta srpske kulture. Pre dvesta godina i danas - istakla je prof. dr Rajna Dragićević.
Vukovo književno delo je najsvestranija i najpotpunija povesnica srpskog naroda, njegovog jezika, istorije, običaja, verovanja i celokupnog narodnog života i ogleda se kroz narodne pripovetke, poslovice, pesme, običaje i mnoge druge jezičke gramatičke i polemičke spise. Do njegove pojave ogromno blago srpskog jezika, usmeno narodno stvaralaštvo, bilo je jedva poznato. Svome narodu dao je dve osnovne knjige bez kojih nijedan jezik ne bi mogao biti, rečnik i gramatiku. Ono što je veoma značajno za Vukov Rječnik jeste činjenica da u njemu nije samo zapisivao reči i njihova značenja već je pored svake reči zapisivao i poneku anegdotu ili običaj koji se vezuje za tu reč. Tako možemo pronaći činjenice o društvenim, političkim prilikama u državi i specifičnostima za određen kraj.
- Odlučile smo se da u prvi plan istaknemo ono što je leksika i ono što je Vukov rečnik. Mnogi znalci rečnika kažu da je od 26.280 reči upravo najveći broj potiče iz našeg kraja. Kada kažem našeg mislim na Šabac, Pocerinu, Rađevinu, Loznicu, Jadar. Na izložbi učenici mogu pogledati izbor tih prelepih reči - navela je mr Dajana Đedović.

M. Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa