15. novembar 2018.15. nov 2018.
ŠABAC REŠIO PROBLEM MULjA SA POSTROJENjA
ZA PREČIŠĆAVANjE OTPADNIH VODA

Sav otpad se izvozi u Mađarsku

Šabac je jedan od tri grada u Srbiji koji ima postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Na postrojenju se prečisti šest miliona kubika otpadnih voda, a voda koja se uliva u reku je i do 40 odsto čistija od same reke. Značaj postrojenja je ogroman, jer se prema rečima Daniele Lovrin Gavrilović pre svega čuva priodu i obezbeđuje zdrav život za buduće generacije.
- Sa druge strane, stvaramo pozitivno privredno okruženje. Naime, svi privredni subjekti, morali bi, ukoliko hoće da obavljaju određenu privrednu aktivnost da izgrade sopstvena postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Činjenica da Šabac ima postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, daje im mogućnost da vodu koja nastane u tehnološkom procesu, propuste samo kroz predtretman - ističe ona.
Jedini problem koji postoji, to je problem trajnog zbrinjavanja mulja.
- Taj problem je nastaozato što u državi ne postoji jasna stretegija, i plan šta raditi sa muljem koji nastane na postrojenjima, a s obzirom na činjenicu da će mnogi gradovi u narednom periodu morati da grade sopstvene prostrojenja. Verujem da će država rešiti ovo pitanje - napominje direktorka Vodovoda.
Dok država ne reši pitanje mulja koji nastane na postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda, Šabac je taj problem rešio.
- Izuzetnom aktivnošću operatera koji će sa nama sarađivati u narednom periodu, strpljenjem i aktivnostima našeg preduzeća, uspeli smo da se pomerimo sa tačke i da omogućimo da se mulj koji nastane u našem postrojenju, izvozi u Mađarsku. To je jedan skup poslovni poduhvat našeg preduzeća, ali činjenica da će se dnevne količine, proizvedenog mulja, izvoziti u Mađarsku, po našem mišljenju nema cenu - naglašava Lovrin Gavrilović.
Za trajno zbrinjavanje mulja, sa nešeg postrojenja, Vodovod je izdvojio 25 miliona dinara, i ista investicija se planira i u sledećoj godini. U 2019. i u 2020. godini se očekuje izgradnja linije mulja kao izgradnja druge faze na postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda. U procesu prerade otpadnih voda na centralnom postrojenju u Šapcu, dnevno se proizvede između 20 i 25 tona otpada, i sva dnevna proizvedena količina otpada se preuzima od strane našeg operatera i šalje se u Mađarsku na dalju preradu.
N. K.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa