15. novembar 2018.15. nov 2018.
VLAST U SRBJI OPET KRŠI DOMAĆE
I EVROPSKO ZAKONODAVSTVO

NEKI GRADOVI SU POVEZANI SA NEKIM LjUDIMA

Na naslovnicu lista Danas, na kojoj je karikatura gde Adolf Hitler i šef njegove nacističke propagande Jozef Gebels drže u naručju poslanike Srpske napredne stranke Aleksandra Martinovića i Vladimira Orlića, reagovalo je Ministarstvo kulture i karikaturu ocenilo kao neprimerenu. Isto to Ministarstvo, na primer, nije reagovalo kada su novinari bili na meti teških optužbi i kritika poslanika SNS za govornicom parlamenta, niti kada je na naslovnoj strani ''Ilustrovane politike'' upućen poziv na linč nezavisnih medija.
Na karikaturu objavljenu u “Danasu”, stigle su reakcije i od Pokrajinske vlade, do Aleksandra Martinovića, gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, prorežimskih tabloida. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, kako je preneo Tanjug, poručio da je karikatura prikaz demokratije u Srbiji.
I baš u danu kada državni vrh napada i osuđuje Koraksove karikature na naslovnoj strani lista Danas, u emisiji "S Tamarom u akciji" prošlog petka na Radio-televiziji Srbije, snimanoj u septembru u Šapcu, usred Čivijade, Predrag Koraksić Koraks priča kako je postao predsednik Čivijaške republike!
Neki gradovi su povezani sa nekim ljudima.
“Zaista osećam da sam slobodan ovde, verujte. Prosto kad pređem ovde Savu i dođem u Šabac, da li je to neki subjektivan ili objektivan osećaj, ali stvarno se osećam slobodnijim”, rekao je tada Predrag Koraksić Koraks i dodao da misli da je to recept kako može da se sruši aktuelna vlast.
On je tada poželeo da se epidemija slobodnih gradova raširi iz Šapca. Takođe je poručio da građane treba stalno podsećati ko čini državni vrh, ko su oni i sa kim imamo posla. Evo to upravo čini na naslovnicama "Danasa". A vlast u Srbiji je i ovog puta pokazala svoje neprijateljstvo prema slobodi izražavanja i prema slobodi umetničkog izražavanja.
I ovoga puta vlast u Srbiji krši evropske principe i zakonodavstvo jer su karikature, satire i humoreske, prema Evropskom sudu za ljudska prava posebno zaštićene kao oblik slobode umetničkog izražavanja, koju inače i Ustav Srbije garantuje. Takođe, i po međunarodnom pravu i po našim zakonima, javni funkcioneri dužni su da trpe viši nivo javne kritike.
Posebno je sramotna reakcija Ministarstva kulture i informisanja na karikaturu "Danasa", s obzirom na činjenicu da je pre samo desetak dana ono odbilo da reaguje u slučaju poziva na linč novinara i nezavisnih medija u Srbiji u listu Ilustrovana politika, tvrdeći da „ministarstvo nema običaj, niti je u njegovoj nadležnosti, komentarisanje bilo čijeg autorskog teksta“.
Ipak najviše zbunjuje zašto Ministarstvo kulture i informisanja osuđuje karikaturu ako postoji sloboda medija koju predsednik Srbije pominje.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa