15. novembar 2018.15. nov 2018.
SRPSKA OPOZICIJA NAPISALA
ZAHTEVE O IZBORNIM USLOVIMA

Dokument sa 20 zahteva

Radna grupa parlamentarnih i vanparlamentarih opozicionih stranaka i pokreta Srbije je napisala dokument sa zahtevima o izbornim uslovima i prosledila ga liderima partija na usaglašavanje.
Predsednik Pokreta za preokret i predstavnik Saveza za Srbiju u radnoj grupi, Janko Veselinović rekao je da očekuje da taj dokument uskoro bude usaglašen i predstavljen javnosti.
- Radna grupa je imala četiri sastanka, završen je posao kada je radna grupa u pitanju. Pripremljen je jedan tekst koji je ovih dana upućen svim liderima opozicionih stranaka pokreta, kako bi ga još jednom pogledali i doradili. Očekujem narednih nekoliko dana da taj tekst bude usaglašen i potpisan - rekao je Veselinović.
On je kazao da je u dokumentu navedeno 20 zahteva, među kojima su održavanje fer i poštenih izbora, odnosno sređivanje biračkih spiskova, zabrana iskorišćavanja državnih resursa u političke svrhe, zabrana pritiska na birače i sve koji učestvuju u izbornom procesu, kao i zahtev o dostupnosti medija, pre svega javnog servisa učesnicima izbora po ravnopravnim uslovima.
- Zahtevi su vrlo konkretni nema uopštenih stvari kako bi se jasno moglo znati da li je režim spreman da prihvati te zahteve ili i dalje ima želju da manipuliše tim izborima - dodao je Veselinović.
Upitan da li se u dokumentu navode dalji koraci ako zahtevi ne budu uslišeni, Veselinović je kazao da bi bilo prerano saopštavati aktuelnoj vlasti šta će tada uraditi.
On je naveo i da na kraju sadašnje verzije dokumenta piše da će predstavnici opozicionih stranaka i pokreta u svim odlukama nastupati jedinstveno.
Predstavnici više opozicionih stranaka parlamentarnih i vanparlamentarnih su inače 12. oktobra ove godine u Skupštini Srbije održali okrugli sto o izbornim uslovima kada su dogovorili formiranje radne grupe i izalazak sa dokumentom i zahtevim pred vlast.
Na okruglom stolu tada su bili između ostalog predstavnici Saveza za, Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića, Demokratske stranke Srbije, Dosta je bilo, Pokreta centra, Građanskog bloka 381 na čijem je čelu Saša Janković i Lige socijaldemokrata Vojvodine.

N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa