15. novembar 2018.15. nov 2018.
Vizionar od  kovanog gvožđa
Krivina u ogledalu

Vizionar od kovanog gvožđa

Naš grad je od skoro ulepšan novim detaljom. Medicinska škola je dobila novu ogradu. I to ne bilo kakvu, već od kovanog gvožđa, vrednu negde oko 50.000 evra.
Upravo toliko para su građani Srbije platili vizionarsku ideju šabačkog vizionara, doktora odbojke, koji je iskoristio svojih pet minuta da okači novu ogradu koju već po gradu zovu "Saletova ograda", iako već izvesno vreme nije direktor ove škole.
Ako je razlog za trošenje 50.000 evra na ogradu od kovanog gvožđa bezbednost, nema neke preterane logike. Od kada sam u Šapcu, a evo trčim desetu godinu, nisam čuo da se u Medicinskoj školi desio ijedan bezbednosni incident.
Možda je razlog estetika. Naprednjaci su izuzetno poznati kao stručnjaci za estetiku, a sve što je lepo mora i da košta. Mada, u savremeno doba se nekako više koriste prirodni materijali, ali ne treba biti cepidlaka. Ne treba, takođe, juriti i istraživati koliko stvarno šta košta. Nije to predmet ovog pisanija.
Predmet je činjenica što se na svakom koraku pokazuju šišići prema svojima. Potpuno mi je nejasno da neko ko je na nekoj funkciji, poput doktora odbojke, ne iskoristi svoj položaj da uradi nešto korisno i za nekoga drugog, već samo za sebe. Od kada su naprednjaci preuzeli brigu o ovoj državi, u Medicinsku školu se slilo para i para, i to sve eskspresno. Evo, pogledajmo na primer, koliko je trajala rekonstrukcija Muzičke škole, a koliko Medicinske. Ako taj vizionar od kovanog gvožđa ima priliku da uradi nešto, što nije uticao na mogućnost da se srede toaleti u u svim šabačkim školama, nego je eto Medicinskoj školi baš neophodna ograda od kovanog gvožđa koja košta 50.000 evra.
Svi se sećamo reči najvećeg našeg vizionara koji je rekao da će obići svaki toalet u svakoj školi i da neće da moći da spava dok se ne srede svi. Njegovu milost je zavredio samo, izgleda, doktor odbojke. Zašto bi se doktor odbojke zalagao za neku drugu školu, kada ima svoju, i zašto bi se 50.000 evra državnih para potrošilo u neku drugu školu, kada može u njegovu? Prosta logika. Pa, nije doktor odbojke godinama menjao političke partije da ne bi na kraju iskoristio svojih pet minuta.
Treba da se stidimo svi mi koji imamo pokvarenu maštu i u toj ogradi od kovanog gvožđa vidimo bilo kakve primese nečega mutnog. Jednostavno ne razumemo vizionare. Našoj deci nisu potrebni računari, pametne table, besplatne knjige, već ograde od kovanog gvožđa. Važno da se slikamo pored ograde, puput najvećeg vizionara koji je zbog slikanja sa nekim važnijim vizionarima od sebe istrpeo sva poniženja u Parizu. Vizionari su vizionari.
Nenad Kulačin

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa