Info

15. novembar 2018.15. nov 2018.
IZLOŽBA POVODOM veka OD ZAVRŠETKA VELIKOG RATA

Srpske heroine i deca - ratnici na fotografijama

Povodom obeležavanja stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata u utorak je u Zavičajnom muzeju u Koceljevi otvorena izložba fotografija pod nazivom “Srpske heroine i deca-ratnici Velikog rata”, autora Zorana A. Živanovića, višeg kustosa i saradnika studenta Srećka V.Živanovića i bibliotekara Bosiljke Pavlović. Pokrovitelj publikovanja i prezentovanja svih srpskih ratnica i dece boraca iz tog vremena je Ministarstvo za kulturu i informisanje, a priprema izložbe trajala je intenzivno nekoliko meseci.
–Građa za izložbu prikupljena je putem internet arhive i biblioteke. U velikoj meri poslužila je stara štampa koja je izlazila u periodu između dva svetska rata- rekao je autor izložbe.
U Prvom svetskom ratu, kako je istaknuto, Srbija je bila jedina država koja je dozvoljavala da se u njenoj vojsci, rame uz rame sa muškarcima, ravnopravno bore i žene. Osim toga, bilo je dozvoljeno da se u vojsci dobrovoljno bore i strane državljanke. Žene nisu dale doprinos isključivo sa oružjem u rukama, jurišajući u prvim borbenim redovima. One su se takođe na tzv.bolničkom frontu, odmah iza borbenih linija, borile sa zbrinjavanjem i lečenjem ranjenih i bolesnih. Mnoge od njih su dale i svoje živote, dok su one koje su preživele bile odlikovane najviših priznanjima. Međutim, protokom vremena sve ove hrabre žene i njihovi podvizi nepravedno su padali u zaborav.
Osim žena, u borbenim redovima, stajala su i deca. Pored legendarnih “1300 kaplara” u srpskoj vojci borio se i jedan broj dečaka-ratnika kojima je srpska vojska ostala jedini dom. Jedan od njih, Momčilo Gavrić, postao je tada najmlađi podoficir na svetu.
Publika je imala priliku da vidi oko 150 fotografija na kojima su, između ostalih, čuvena Milunka Savić, Sofija Jovanović, Flora Sends, ratnica iz Pocerine Živana Terzić, pripadnica srpske vojske još iz vremena Balkanskih ratova Stana Kovačević, doktorke Draga Ljočić iz Šapca i Draginja Babić iz Valjeva.
Izložba fotografija, koju prati i publikacija pod naslovom “Srpske ratnice Velikog rata”, biće otvorena za posetioce do kraja godine.
V. Bošković

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa