15. novembar 2018.15. nov 2018.
Obuka za vršnjačke edukatore u Šabačkoj gimnaziji

O toleranciji i nenasilju

U sklopu obeležavanja Dana škole, 7. novembra 2018. godine, organizovana je obuka za vršnjačke edukatore prvog i drugog razreda.
Učenici su imali priliku da kroz različite zadatke i zahteve, saznaju nešto više o tome šta je tolerancija, kako nastaju predrasude i da li ih možemo prevazići, da li treba da budemo uvek tolerantni, da li i na koji način mogu biti jednaki sa ostalima u društvu, da li su vršnjaci danas (ne)tolerantni, da li možemo svi zajedno da učimo da budemo tolerantniji na različitosti koje nas okružuju, šta je pojam i koje su definicije nasilja, šta je aktivno slušanje i empatija, zatim kako se pruža prilika da dođe do dijaloga, kome se sve treba obratiti za pomoć u slučaju nasilja, kako nastaju prepreke u komunikaciji, šta je asertivna komunikacija ...
Program obuke realizovan je kroz šest tematskih celina u trajanju od 9 do 14 sati.
Diplome je dobilo 26 učenika o učešću, a u narednom periodu će imati zadatke da na časovima odeljenjskih zajednica govore sa vršnjacima iz odeljenja o toleranciji i nenasilju, da organizuju različite humanitarne akcije i aktivnosti, učestvuju na sličnim obukama, ažuriraju stranicu Vršnjački edukatori – ŠBN, pripremaju tribine i predavanja u školi. Obuku za vršnjačke edukatore, realizovala je Biljana Drobnjak stručni saradnik i profesor u Šabačkoj gimnaziji, koja je i autor ove Obuke.
„ Danas je uticaj vršnjaka na većinu mladih veoma veliki, stoga ga je potrebno iskoristiti na pravi način. Učenici koji su bili na ovoj Obuci su zainteresovani da svoja znanja prenesu drugim učenicima, da rade dodatno i da sami inciraju i realizuju nekoliko aktivnosti u narednom periodu. Privilegija je raditi sa motivisanim pojedincima, koji su sem što su uspešni đaci, dobre i osobe tj. ljudi. Verujem da u svakoj mladoj osobi postoji potencijal i da ga odgovarajućim metodama rada možemo usmeravati ka pravim vrednostima, ciljevima kako bi jednog dana postali odgovorni pojedinci i oni koji će biti stubovi očuvanja našeg društva. Čast i privilegija mi je što ću baš sa njima sarađivati u nekom narednom periodu. “ rekla je Biljana Drobnjak, master pedagog.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa