22. novembar 2018.22. nov 2018.
U ČAST PRIJATELjA I PRIJATELjSKOG NARODA
TRADICIONALNI ĐU ĐUTSU TURNIR U ŠAPCU

U ČAST PRIJATELjA I PRIJATELjSKOG NARODA

Jedanaest godina u našem gradu traje tradicija koja nije samo sportska, već promoviše stari sport, zdrav život, ali i čuva prijateljstvo geografski dalekih naroda, japanskog i srpskog. Organizacijom đu đutsu revije baštini se poštovanje za prijatelja Šapca, Šapčana, gospodina Tetsuju Tsubotu, diplomatu drevne carevine koji dugo predstavlja Japan u našoj zemlji. Ovog novembra tradicionalni đu đutsu turnir „Tetsuja Tsuboto“ doživeo je jedanaesto izdanje. Upravo uvaženi diplomata je otvorio nadmetanje.
-Drago mi je što sam u Šapcu, velika mi je čast što postoji turnir koji nosi moje ime i što imam priliku da ga otvorim i da prisustvujem. Borilačke veštine su deo identiteta Japana, deo naše tradicije, nešto po čemu nas poznaju u svetu i zadovoljstvo je da pomažemo razvoj veština i u Srbiji, u Šapcu. Nadam se da će još dugo trajati ovaj turnir, da će ih biti još više – istakao je savetnik u Ambasadi Carevini Japan.
Đu đutsu nema dugu tradiciju u Srbiji, ali se razvija i širi.
-Đu đutsu je jedna od najstarijih veština, ali je kod nas mlada, pojavila se tek u prošlom veku, tako da smo još sport u ekspanziji. Svake godine u savez ulazi nekoliko novih klubova, postojeći nalaze način da opstanu i razvijaju se u ne baš idealnim ekonomskim uslovima, te smo svi zadovoljni, a ovakvi turniri i veliki broj učesnika je dokaz da je budućnost đu đutsua svetla – smatra trener kluba „Panter“ Milan Vujasin.
Gradska uprava pruža i uvek će pružati podršku sportu, borbi u kojoj se rival i fer plej poštuju promovišući prave vrednosti.
-Nisu borilački sportovi kod nas popularni kao fudbal, košarka, rukomet, ali su nama u Gradskoj upravi jednako važni. Želimo da se deca bave sportom, da izaberu prema svojim afinitetima, a naše je da pružimo mogućnost da u svom gradu treniraju ono što žele i da im damo mogućnost da se takmiče. Neizmerno smo zahvalni prijateljima iz Japana koji na pravi način pružaju podršku prijateljstvu dva naroda, podršku razvoju sporta, zdravog života – naglasio je član Gradskog veća zadužen za sport Dragan Nikolić.
U sali Gimnazije je nastupilo 150 boraca svih kategorija iz deset klubova širom Srbije. Pokrovitelji turnira su Ambasada Japana u Srbiji, Gradska uprava, Društvo Srpsko-Japanskog prijateljstva, a organizator je klub „Panter“.
D.B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa