22. novembar 2018.22. nov 2018.
Početak dobre saradnje
Ambasador Švedske posetio Šabac

Početak dobre saradnje

-Ovde stvarate mogućnosti za nova radna mesta i strane investitore. Čuo sam da je došao japanski investitor. Ima švedskih preduzeća koja traže pravo mesto za svoju proizvodnju u Srbiji i Šabac je potencijalni grad za takve investicije, rekao je Lundin
Ambasador Kraljevine Švedske Jan Lundin u četvrtak je posetio Šabac. Prijemu u Gradskoj kući upriličio je zamenik gradonačelnika Dušan Kostadinović. Predstavljeni su projekti važni za Šabac, a u Muzeju šabačkih Jevreja u organizovana je prezentacija Saveta organizacija civilnog društva, dok je u Biblioteci šabačkoj je predstavljena Fondacija Raul Valenberg omladinskim aktivistima i volonterima. Ambasador je kasnije posetio ustanove kulture u gradu i prisustvovao sadnji drveća u parku u Masarikovoj ulici.
Tokom prvog dela posete predstavnici Gradske uprave prezentovali su projekat Savapark, ekonomski potencijal grada i Zapadnu industrijsku zonu i projekte u kulturi. Ambasador Lundin je izjavio da su prezentacije na njega ostavile pozitivan utisak, a otkrio je i da nije prvi put u Šapcu.
-Drugi put sam u Šapcu. Bio sam jednom privatno, “inkognito” i bilo mi je prijatno da ovde provedem dan. Ovog puta sam došao zvanično. Imao sam sadržajne i interesantne razgovore sa predstavnicima Gradske uprave. Na osnovu toga što sam čuo od njih i što sam video u Šapcu zaključio sam da se grad razvija u veoma pozitivnom pravcu. Interesantno je videti kako grad veličine Šapca rešava svoje probleme, kako privlači turiste, ali i šta čini za sopstvene građane, naveo je švedski ambasador.
Jan Lundin je obavešten da su za Šapčane bitni i fesitvali i kulturni život. Takođe, neizostavna tema bila je i moguća ekonomska saradnja dve zemlje.
-Ovde stvarate mogućnosti za nova radna mesta i strane investitore. Čuo sam da je došao japanski investitor. Ima švedskih preduzeća koja traže pravo mesto za svoju proizvodnju u Srbiji i Šabac je potencijalni grad za takve investicije. Mi se ovde informišemo i moći ćemo da obavestimo naša preduzeća, koja nam se obraćaju, koji gradovi su interesantni u Srbiji, rekao je Lundin.
Dušan Kostadinović je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da ugosti ambasadora Lundina. Istakao je da je Šabac po mnogo čemu poseban grad i da su neke od tih posebnosti predočene gostu.
-Delimo interesovanje za nekoliko oblasti koje mi u Šapcu intenzivno razvijamo, a koje u švedskom društvu već imaju značajnu ulogu. Tu pre svega mislim na ekologiju, na omladinski aktivizam i na civilni sektor. Iskustva Švedske u partnerstvu sa građanima su jako značajna i verujem da će nam biti od velike koristi u razvoju civilnog sektora u našem gradu. Verujemo da je ovo početak jedne kvalitetne i plodonosne saradnje između našeg grada i Kraljevine Švedske, rekao je Kostadinović.
Ambasador Švedske Jan Lundin tokom posete Šapcu imao je priliku da se upozna sa istorijom i kulturom grada. Obišao je Narodni muzej, Biblioteku šabačku i Muzej šabačkih Jevreja. Nakon posete ustanovama kulture kao simbol prijateljstva i dobre saradnje ambasador Lundin i gradonačelnik Nebojša Zelenović u rekonstruisanom parku u Masarikovoj ulici zasadili su drveće.
- Dobro je da se gradovi kao Šabac veliku pažnju poklanja kulturi i neguje sećanje. Bibilioteka koju sam obišao je impresivna. Ona je sedište znanja grada i vidim da grad pored kulture razvija ekološku svest i da radi na poboljšanju uslova života stanovnika. Drago mi je da vidim da Šabac napreduje. Imao sam i sastanak sa gradonačelnikom gde smo razgovarali o potencijalnoj saranji. Nadam se da će ovde se pojaviti švedski investitori i preduzeća u narednom periodu. Upoznat sam da u Šapcu posluju japanske, italijanske firme, Hemofarm i to znači da je grad privlačan za investicije – naveo je ambasador Lundin.
Gradonačelnik Nebojša Zelenović izrazio je zadovoljstvo što je ambasador Švedske došao u Šabac da bi se upoznao sa privrednom i kulturnim potencijalima grada.
- Zaista je posebno zadovoljstvo kada dođu gosti koji imaju želju da upoznaju naš grad i da vide na koje načine možemo da sarađujemo. Mi imamo šta da pokažemo i imamo mogućnost da budemo interesantno mesto, prvenstveno za kompanije koje dolaze iz Švedske, jer ovde mogu da pronađu najpovoljnije uslove za svoje poslovanje. Mislim da je dobro da se upoznamo, da otvorimo teme koje su sada vrlo aktuelne, a političke su prirode i tiču razvoja svih lokalnih sredina u Srbiji. Verujem da će njegova ekselencija uvideti da u Šapcu negujemo tekovine Evropske unije. Ukoliko postoji neka sredina u Srbiji koja je u ovom trenutku spremna i želi da odgovori na sve izazove koji pred nama postoje na putu ka Evropskoj uniji, onda je to sigurno grad Šabac - rekao je gradonačelnik Nebojša Zelenović.
M. M. / M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa