22. novembar 2018.22. nov 2018.
PENZIONERI IZ ŠAPCA, I SA NOVIM POVEĆANjEM
NISU DOBILI PENZIJE KOJI SU ZARADILI

Daleko od zlatnog doba

Penzioneri koji su otišli u penziju posle usvajanja Zakona o smanjenju penzija dvostruko oštećeni i još nisu dostigli nivo koji bi im po pravdi i Zakonu morao da pripadne
Nisu svi penzioneri srećni povećanjem penzija koje se realizovalo sa oktobarskim čekom. Oni će morati da sačekaju još neka, buduća, povećanja ne bi li uživali blagodeti penzija koje su veće nego što su bile pre mera štednje.
U pitanju su penzioneri koji su u penziju otišli posle donošenja Zakona kojima su smanjene penzije u Srbiji. U tu kategoriju penzionera spadaju i Dragoslav Rosić i Milan Jeremić. Vršnjaci po godinama, imaju 67, kolege po obrazovanju - inženjeri mašinstva, i ljudi koji od odlaska u penziju još nisu imali priliku da je dobiju u punom, zasluženom i zarađenom iznosu. Samim tim, i dalje su daleko od zlatnog doba koje im je obećano.
- Kada su Zakonom smanjene penzije, smanjena je i opšta vrednost boda sa 795 dinara na 715,6. Taj bod se pomnoži sa ličnim koeficijentom i tako se dođe do iznosa penzije. Pošto lični koeficijent nisu mogli da diraju, oni su smanjili vrednost boda i svima nama smanjili penziju za, otprilike jednu šestinu, u mom slučaju za 16 odsto. Tako da je meni i mojim ispisnicima penzija dvostruko umanjena - kaže za Glas Podrinja Rosić.
Njegov kolega Jeremić, dodaje da sa svim povećanjima koja su zabeležena u proteklom periodu, i dalje nije dobio penziju koju je zaslužio.
- Od moje penzije, koja mi je pripadala po pravdi i Zakonu, uzeli su na početku 2.400 dinara, a sa najnovijim povećanjem mi nedostaje još 150 dinara da stignem na taj nivo. Da bude jasnije, moja je penzija sada veća za 2.250 dinara od trenutka kada sam dobio prvu koja je bila umanjena za 2.400 dinara - ističe Jeremić.
Rosić tvrdi da Zakon o smanjenju penzija nije ukinut i da je vlast stvorila samo iluziju da je to učinjeno i da su danas penzije nikada veće.
- Dragi penzioneri, uzmite svoja rešenja o penzionisanju i vidite koliki vam je lični koeficijent. Taj broj pomnožite sa vrednošću opšteg boda koja je pre 1. novembra 2014. godina, kada je Zakon počeo da važi, iznosio 795,11 dinara. Tako ćete dobiti iznos penzije koji bi bio da nije bilo protivustavne uredbe, ne računajući ponižavajuća povećanja od 1,25 %, 1,5%, 5% o ovog poslednjeg od 8 do 13,3 odsto - napominje Rosić.
Da ne bismo otišli u matematiku, Rosić je izračunao da mu je danas, uz sva pomenuta povećanja, penzija i dalje niža za četiri odsto u odnosu na ono koliko bi morala da bude.
- Moja računica je neumoljiva i pokazuje da sam do sada oštećen za 208.000 dinara, i to se nastavlja. Svakom penzioneru u Srbiji je uzeto, u proseku, između hiljadu i po i dve hiljade evra za ove četiri godine. Kolika god da su povećanja, biće potrebne godine da bi se stiglo do one vrednosti koje smo morali da primamo, jer su penzije imovina i niko nema prava da nam ih smanjuje - dodaje Jeremić.
Ova dva penzionera se ne predaju. Bore se za svoje stečene penzije, iako ne nailaze na razumevanja bilo koga u državi ko bi o tome morao da vodi računa. Prema njihovim podacima, a obojici matematika ide od ruke - kako kažu, u Srbiji je na ovaj način oštećeno 250.000 penzionera. Zahtevaju da se uradi revizija svih penzija i da se nadoknadi svim penzionerima u Srbiji ono što ima je oduzeto protivustavnim odlukama ove vlasti.
N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa