22. novembar 2018.22. nov 2018.
KRATKO UPOZNAVANjE SA

Organskim đubrivima

Sve gajene biljne vrste,posebno povrtarske imaju velike zahteve za organskim đubrivima.
Organske materije povećavaju poroznost i vodne osobine teških zemljišta. Povećanjem poroznosti poboljšava se provetravanje koje podstiče aktivnost zemljišnih bakterija i hemijske procese pri kojima se oslobađaju hranljivi elementi (zemljište postaje plodnije i lakše se obrađuje)
Sveža organska đubriva treba da se unose dosta ranije pre setve odnosno zaoru u jesen, a dobro zgorela u proleće pre setve.Količina se preporučuje na osnovu analize zemljišta.
Vrste organskih đubriva su: stajnjak, kompost, živinski stajnjak, zelenišno đubrivo.
Stanjak je jedno od najpotpunijih đubriva.Sadrži značajne količine organske materije i hranljivih elemenata,naročito azota i kaljuma.
U prvoj godini biljke iskoriste najviše, odnosno 50 % hranljivih materija iz stajnjaka.
Razlaganje stajnjaka traje 3-4 god. najveće je u prvoj godini kada se iz njega izluči 20-35 % N , 25-35 % P i 65-70 % K.Količina koja se unosi u zemljište je različita,tako da na siromašnim,đubri se obilnije i obrnuto i najbolje je da se po rasturanju na njivi zaore.
Kompost – je đubrivo koje se koristi u nedostatku stajnjaka, a spravlja se od različitih biljnih ostataka i drugih organskih odpadaka na gazdinstvu (kukuruzovina, slama,trulo seno, lišće) uz dodavanje azotnog i fosfornog mineralnog đubriva, kreča i vode.
Živinski stajnjak – je veoma dobro organsko đubrivo i unosi se pod osnovnu obradu i prihranjivanje . To je pre svega azotno đubrivo s brzim delovanjem. Rastura se 5-10 t/h najmanje 15 dana pre setve, jer u protivno može doći do trovanja biljaka amonijakom.
Zelenišno đubrivo – primenjuje se u oskudici stajnjaka, a to je zaoravanje zelene mase leguminoznih biljaka (lupina, inkarnatska detelina, grahorica,stočni grašak,uljana repica, crvena detelina, gorušica, slačica). Usev se prvo povalja, istanjira i zaore.
Treset – najčešće se koristi nu proizvodnji rasada povrća. Ima visok sadržaj organskih materija i dobar vodno vazdušni režim ali je siromašan u lako pristupačnim hranivima organskog i mineralnog porekla .

Dipl.ing Svetlana Zlatarić

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa