29. novembar 2018.29. nov 2018.
Šabac u proteklih pet godina oštećen za 20 miliona evra
Gradonačelnik na Skupštini SKGO

Šabac u proteklih pet godina oštećen za 20 miliona evra

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović u utorak prisustvovao je 46. skupštini Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) koja je održana u Sava centru u Beogradu. Ovogodišnje zasedanje Skupštine SKGO organizovano je uz pomoć programa „Podrška lokalnim samoupravama na putu ka EU – druga faza“ koji finansira Vlada Švedske. Ovom prilikom obeležen je i značajan jubilej – 65 godina postojanja i rada SKGO.
Tema Skupštine SKGO bila je „Evropska budućnost lokalne samouprave“.
Gradonačelnik je istakao da lokalne samouprave u Srbiji ne dobijaju iz republičkog budžeta novac koji im po zakonu sleduje.
-Svaka lokalna samouprava treba da ponese 70 odsto obaveza da bi mogla Srbija, kao država da uđe u Evropsku uniju. Znači da svi mi u lokalnim samouprava moramo da budemo sposobni finansijski i administrativno i da se poštuju svi propisi da bi to moglo da se desi. To danas nije slučaj. Nemamo dovoljno novca i nemamo administrativni kapacitet da se dese promene i da te promene budu tako urađene da možemo da pristupimo Evropskoj uniji.
On je ukazao na činjenicu da je grad Šabac u proteklih pet godina oštećen za 20 miliona evra.
-Ukazao sam i na to kako se krši Evropska povelja o lokalnoj samoupravi, naš domaći zakon, a onda i kako se krši zakon o finansiranju lokalnih samouprava i zakon o budžetskom sistemu. To ne muči samo grad Šabac, ovo je problem koji imaju sve lokalne samouprave u Srbiji. O tome mora da počne da se razgovara. Iz budžeta Srbije 400 miliona evra godišnje mora da dođe do lokalnih samouprava, a stiže samo 280 miliona evra, 120 miliona evra se negde izgubi. Tih 120 miliona evra u slučaju Šapca znači da Šabac svake godine dobija 4 miliona evra manje, u proteklih 5 godina oštećeni smo za 20 miliona evra. Mi na to imamo pravo u skladu sa zakonom o finansiranju lokalne samouprave. Zamislite Šabac ili bilo koji grad u Srbiji koji umesto sadašnjeg novca ima dva ili tri puta više i šta bi sve sa tim moglo da se izgradi, poručio je gradonačelnik Nebojša Zelenović.
Skupštini stalne konferencije gradova i opština pored predstavnika lokalnih samouprava prisustvovali su između ostalih i ambasador Evropske unije Sem Fabrici, ambasador Kraljevine Švedske Jan Lundin, Ambasador Švajcarske Konfederacije Filip Ge, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa