29. novembar 2018.29. nov 2018.
Za srpsku vojsku – jedna  zaboravljena priča
Izložba fotografija u Narodnom muzeju

Za srpsku vojsku – jedna zaboravljena priča

Fotografije koje su prikazane na izložbi „Za srpsku vojsku-jedna zaboravljena priča“ u Narodnom muzeju sastavni su deo reprint izdanja originalnog vojnog dokumenta "Za srpsku vojsku", koji je objavljen 1917. godine od strane Specijalne kancelarije Ministarstva kraljevske mornarice Italije. Ovo vojno svedočanstvo sa puno pažnje i posvećenosti sačuvao je mornarički oficir i lekar, autorka postavke Mila Mihajlović je priredila je na srpskom i italijanskom jeziku i obogatila sa oko sedamdeset originalnih, do sada nikad viđenih fotografija.
Tačno sto godina od početka ove operacije koja se smatra za do sada neprevaziđenu po veličini i složenosti, kao i pretečom današnjih "humanitarnih operacija", ova zaboravljena priča zaslužuje da bude predstavljena javnosti.
- Italijanska mornarica je za samo dva meseca uspela da izvuče velik broj srpskih vojnika i civila i ta se operacija beleži kao prva humanitarna operacija u modernom smislu reči. Nikada nije prevaziđena. Civila je bilo više od vojnika i zbog toga je humanitarna- istakla je autorka izložbe, dr Mila Mihajlović.
Izložbu su otvorili je Igor Marsenić, član Gradskog veća i direktor Italijanskog instutua za kulturu Davide Skalmani koji je tom prilikom istakao da je ovo najbolji pokazatelj saradnje i prijateljstva između Italije i Srbije.
Grad Šabac sa svojim ustanovama kulture obeležava sto godina od završetka Velikog rata.
- U saradnji sa našim partnerima iz Italijanskog instituta organizovali smo izložbu na kojoj po prvi put imamo priliku da vidimo fotografije epopeje kroz koju je prošla srpska vojska tokom rata i smatram da sugrađani treba da posete Narodni muzej – naveo je Igor Marsenić, član Gradskog veća.
U Narodnom muzeju publici će izložba biti dostupna do 5. decembra.
M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa