29. novembar 2018.29. nov 2018.
Zajednički uspeh
Direktorka OŠ „Nikolaj Velimirović“ Vesna Živanović
prva licencirana direktorka u Srbiji

Zajednički uspeh

Ispit za sticanje licence kandidati su polagali u Ministarstvu prosvete, a planirano je da u naredne dve godine potvrdu svojih kompetencija dobiju svi direktori koji su trenutno na toj poziciji
Prema planu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, oko 330 direktora koji rukovode obrazovnim ustanovama ocenjenim najvišim ocenama u spoljašnjem vrednovanju kvaliteta rada i koji su prošli obuku u narednom periodu imaće pravo da stekne licencu. Nakon više godina odlaganja u septembru ove godine donet je pravilnik kojim je ova tematika detaljno regulisana i u novembru mesecu su pristigle prve potvrde za rukovodioce obrazovnih ustanova.
Direktorka Osnovne škole „Nikolaj Velimirović“, Vesna Živanović, prva je direktorka u Srbiji koja je položila ispit za licencu.
- Svakako znači to što sam bila u prvoj grupi direktora i verujem da je tome doprinelo to što škola ima velika postignuća. Osećaj je jako lep i to je uspeh kolektiva, dobre i zajedničke saradnje, truda tokom ovih godina. Sve ovo je još jedna potvrda za školu, učenike, saradnike, jer smo tokom eksterne kontrole ocenjeni sa najvišom ocenom, što je sigurno uticalo na to da se nađem u prvoj grupi koja je polagala. To je bila dodatna je odgovornost, prema kolektivu i sebi - navela je direktorka OŠ „Nikolaj Velimirović.
Savladana obuka je obavezan preduslov za polaganje ispita, na kojem su kandidati pred tročlanom komisijom morali da dokažu da su sposobni da kvalitetno rukovode obrazovnim ustanovama na čijem su čelu. Takođe, imali su priliku da predstave rezultate istraživanja u oblasti obrazovno-vaspitne prakse, kao i portfolio, kojim dokumentuju da ispunjavaju standarde kompetencije za direktore i da su u stanju da vode školu kao dobri menadžeri i kao pedagoški rukovodioci.
- Obuka vam pomogne da se pripremite za ispit i vodi vas kroz kompetencije i standardne direktora. Što se tiče ispita on se sastoji iz predstavljanja rada, portfolia i poznavanja života, rada škole kroz nove standarde koje primenjujemo od avgusta. Moj rad bio je na temu „Ekološki faktori kao faktor podizanja ekološke svesti učenika“. Veliki deo može da se primeni u školi, jer je razvoj ekološke svesti i ekološko vaspitanje nešto na čemu se insistira ne samo u našoj zemlji, nego i u svetu. Globalno loš odnos prema životnoj sredini svuda je prisutan. U našoj školi već primenjujemo pojedine elemente iz rada i planiramo da nastavimo u tom smeru - istakla je direktorka Vesna Živanović.
Ispit za sticanje licence kandidati su polagali u Ministarstvu prosvete, a planirano je da u naredne dve godine potvrdu svojih kompetencija dobiju svi direktori koji su trenutno na toj poziciji.
- Ovo je veoma značajno za škole i one koji su na čelu obrazovnih ustanova, jer više nije moguće da rukovodite bez položenog ispita. Planirano je da u naredne dve godine svi direktori dobiju licence. U komisiji su bila dva pomoćnika ministra, kao i direktor Zavoda, što je doprinelo tremi, ali rezultat je odličan i zadovoljna sam ostvarenim - rekla je direktorka.
M. Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa