29. novembar 2018.29. nov 2018.
Ković gost “Lazine“ škole
Sto godina od pobede u Prvom svetskom ratu

Ković gost “Lazine“ škole

U godini u kojoj se obeležava sto godina od završetka Velikog rata, OŠ ,,Laza K. Lazarević'' je imala čast da ugosti istoričara, vanrednog profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu, prof. dr Miloša Kovića. Predavanje je bilo namenjeno učenicima škole koji su uz svoje nastavnike aplauzom dočekali njima očigledno poznato lice. Govoreći o pobedi Srbije u Velikom ratu, profesor Ković se u više navrata osvrnuo na svetosavski i kosovski zavet, pominjući ih kao temelj našeg današnjeg postojanja i identiteta.
Pored zanimljivih istorijskih činjenica i nadaleko poznatog pripovedačkog stila našeg dragog gosta, svi pristuni su osetili optimizam koji je profesor Ković širio govoreći o podvizima srpskog naroda i to ne samo u Velikom ratu, nego i mnogo pre. Podsećajući na Srbiju XIX veka, profesor Ković kaže: ,,Srbija je zemlja sitnog poseda. Tu nema bezemljaša. Svaki seljak ima hektar ili dva, a to je izuzetak u odnosu na Evropu tog doba. To je zemlja opšteg prava glasa, a to je šire nego Velika Britanija 1914. Srpski seljak je nepismen, ali je slobodan.“
Povezujući Srbiju XIX veka sa Srbijom sa početka XX veka, na jednostavan i prijemčiv način, pojašnjava šta je to sve branio srpski vojnik od 1912. do 1918. godine. Pomenuvši i nezaobilaznu drinsku diviziju, profesor Ković je završio svoje predavanje u našoj školi uz još jači aplauz nego što je bio onaj kojim je dočekan. Uz osmehe, baš na Svetski dan deteta, ohrabreni da budu to što jesu i da sa ponosom nose duh svojih predaka, učenici Lazine škole su ispratili dragog prijatelja uz obećanje da ćemo se ponovo videti.
Svetislav Predić, nastavnik engleskog jezika

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa