29. novembar 2018.29. nov 2018.
KAKO DO SERTIFIKATA

ORGANSKA PROIZVODNjA

Organska poljoprivreda zahteva vremenski period (konverziju), prelazak sa konvencionalne proizvodnje na održive sisteme biljne proizvodnje, ali i suštinske promene u načinu razmišljanja. Da bi neki proizvod poneo epitet organski, mora da dobije odgovarajući sertifikat
Organska proizvodnja postaje sve popularnija grana poljoprivrede u Srbiji, zahvaljujući potencijalima koji se ogledaju pre svega u zemljištu koje nije kontaminirano štetnim materijama kao i značajnom broju autohtonih sorti.
Organska poljoprivreda zahteva vremenski period (konverziju), prelazak sa konvencionalne proizvodnje na održive sisteme biljne proizvodnje, ali i suštinske promene u načinu razmišljanja. Da bi neki proizvod poneo epitet organski, mora da dobije odgovarajući sertifikat – dokument kojim se potvrđuje da je reč o proizvodu dobijenom primenom metode organske proizvodnje kao dokaz autentičnosti organskog proizvoda.
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede svake godine ovlašćuje kontrolne organizacije i objavljuje spisak početkom godine. Kontrolne organizacije su ovlašćene da izdaju sertifikat kojim se potvrđuje da je proizvod dobijen u skladu sa zakonom Republike Srbije.
Sve kontakt informacije o ovlašćenim kontrolnim organizacijama, osim Nacinalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje, mogu se dobiti od predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koji su zaduženi za oblast organske proizvodnje u Odseku za organsku proizvodnju.
Sledeći korak je podnošenje prijave za uključivanje u organsku proizvodnju. Prijava se popunjava što preciznije i tačnije jer podaci iz prijave su ono što će kontrolor proveravati na terenu.
Na osnovu prijave proizvođač i ovlašćena kontrolna organizacija zaključuju ugovor o vršenju kontrole i sertifikacije u organskoj proizvodnji. Tom prilikom se dobija evidencioni broj.
Nakon potpisivanja ugovora a po regulisanju finansijskih obaveza proizvođača, sertifikaciona kuća pravi plan izlazaka i kontrole.
Dan potpisivanja ugovora je početak procesa konverzije. Period konverzije u biljnoj proizvodnji za jednogodišnje biljne vrste je najmanje dve godine pre setve, za pašnjake i višegodišnje krmno bilje, najmanje dve godine pre korišćenja kao hrane za životinje, a za višegodišnje biljne vrste najmanje tri godine pre prve berbe organskih proizvoda. Period konverzije se može, uz dozvolu nadležnog ministarstva, u nekim situacijma skratiti, i to: kada proizvodne parcele pripadaju područjima koja su pod merama programa iz oblasti životne sredine, kada su proizvodne parcele bile deo prirodne ili poljoprivredne oblasti i nisu tretirane proizvodima koji nisu dozvoljeni u organskoj proizvodnji u prethodnom periodu od najmanje tri godine.
Proizvođač je obavezan da primenjuje metode organske proizvodnje i obaveštava kontrolnu organizaciju svake godine o dinamici proizvodnje,u roku koji odredi kontrolna organizacija. Potrebno je da vodi evidenciju o proizvodnji – evidentira podatke o nabavci semena ili sadnog materijala,upotrebi sredstava za ishranu bilja i oplemenjivanje zemljišta,sredstava za zaštitu bilja,vremena žetve, odnosno berbe… Poželjno je voditi knjigu polja prilagođenu organskoj proizvodnji u svim koracima u procesu proizvodnje. Dobro pripremljena dokumentacija pomaže da se uštedi vreme i troškovi prilikom obnavljanja sertifikata.
Nakon isteka perioda konverzije, na osnovu izveštaja ovlašćenih kontrolnih organizacija o izvršenim kontrolama i zahteva proizvođača, ovlašćena kontrolna organizacija donosi odluku o sertifikaciji i izdaje sertifikat da je proizvod proizveden primenom metoda organske proizvodnje. Sertifikat važi godinu dana.
Sertifikat može dobiti svaki registrovani organski proizvođač koji se bavi, ne samo proizvodnjom, već i otkupom i preradom, skladištenjem, pakovanjem ili prodajom organskih proizvoda.
Domaći sertifikovani proizvod obeležava se znakom „Organski proizvod“, nacionalnim znakom i logom ovlašćene kontrolne organizacije. Prerađeni sertifikovani organski proizvodi mogu se obeležiti nacionalnim znakom ukoliko sadrže najmanje 95 % sastojaka poljoprivrednog porekla, koji su proizvedeni primenom metode organske proizvodnje.
Ukoliko proizvođač zloupotrebi znak da je proizvod iz organske proizvodnje, a nema sertifikat, zakonski se sankcioniše novčanom kaznom u iznosu od 700.000 do 3.000.000 dinara.
Ovlašćene organizacije
Spisak ovlašćenih kontrolnih organizacija za obavljanje poslova kontrole i sertifikacije u organskoj proizvodnji za 2018.godinu (Objavljeno u „Službenom glasniku RS”, broj 106/17 od 24. novembra 2017. godine):
„CENTAR ZA ISPITIVANJE NAMIRNICA” doo Beograd, Zmaja od Noćaja 11,
„ECOCERT BALKAN” doo, Beograd, Glavna 13M/III,
„ORGANIC CONTROL SYSTEM” doo, Subotica, Trg cara Jovana Nenada 15/I,
„ECOVIVENDI” doo, Beograd, Voje Veljkovića 5/III,
„TMS CEE” doo, Beograd, Rudnička 2.

Reč Zakona
Organska proizvodnja je u potpunosti kontrolisana proizvodnja. Regulisana je Zakonom o organskoj proizvodnji („Službeni glasnik RS“,broj 30/10 od 07.05.2010.god.) koji je stupio na snagu 01.01.2011.godine, Pravilnikom o kontroli i sertifikaciji u organskoj proizvodnji i metodama organske proizvodnje („Službeni glasnik RS br.48/11“) i Pravilnikom o izmenama i dopunama pravilnika o kontroli i sertifikaciji u organskoj proizvodnji i metodama organske proizvodnje („Službeni glasnik RS br.40/12“).

Ciljevi
Glavni ciljevi u vezi organske proizvodnje su: povećanje površina pod organskom proizvodnjom, razvoj lokalnog tržišta organskih proizvoda, promocija izvoza organskih proizvoda i harmonizacija pravnog okvira koji definiše organsku proizvodnju sa zakonodavstvom Evropske unije.
Master agroekonomije Mirjana Milošević

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa