KAKO DO SERTIFIKATA
ORGANSKA PROIZVODNjA
Organska poljoprivreda zahteva vremenski period (konverziju), prelazak sa konvencionalne proizvodnje na održive sisteme biljne proizvodnje, ali i suštinske promene u načinu razmišljanja. Da bi neki proizvod poneo epitet organski, mora da dobije odgovarajući sertifikat
Organska proizvodnja postaje sve popularnija grana poljoprivrede u Srbiji, zahvaljujući potencijalima koji se ogledaju pre svega u zemljištu koje nije kontaminirano štetnim materijama kao i značajnom broju autohtonih sorti.
Organska poljoprivreda zahteva vremenski period (konverziju), prelazak sa konvencionalne proizvodnje na održive sisteme biljne proizvodnje, ali i suštinske promene u načinu razmišljanja. Da bi neki proizvod poneo epitet organski, mora da dobije odgovarajući sertifikat – dokument kojim se potvrđuje da je reč o proizvodu dobijenom primenom metode organske proizvodnje kao dokaz autentičnosti organskog proizvoda.
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede svake godine ovlašćuje kontrolne organizacije i objavljuje spisak početkom godine. Kontrolne organizacije su ovlašćene da izdaju sertifikat kojim se potvrđuje da je proizvod dobijen u skladu sa zakonom Republike Srbije.
Sve kontakt informacije o ovlašćenim kontrolnim organizacijama, osim Nacinalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje, mogu se dobiti od predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koji su zaduženi za oblast organske proizvodnje u Odseku za organsku proizvodnju.
Sledeći korak je podnošenje prijave za uključivanje u organsku proizvodnju. Prijava se popunjava što preciznije i tačnije jer podaci iz prijave su ono što će kontrolor proveravati na terenu.
Na osnovu prijave proizvođač i ovlašćena kontrolna organizacija zaključuju ugovor o vršenju kontrole i sertifikacije u organskoj proizvodnji. Tom prilikom se dobija evidencioni broj.
Nakon potpisivanja ugovora a po regulisanju finansijskih obaveza proizvođača, sertifikaciona kuća pravi plan izlazaka i kontrole.
Dan potpisivanja ugovora je početak procesa konverzije. Period konverzije u biljnoj proizvodnji za jednogodišnje biljne vrste je najmanje dve godine pre setve, za pašnjake i višegodišnje krmno bilje, najmanje dve godine pre korišćenja kao hrane za životinje, a za višegodišnje biljne vrste najmanje tri godine pre prve berbe organskih proizvoda. Period konverzije se može, uz dozvolu nadležnog ministarstva, u nekim situacijma skratiti, i to: kada proizvodne parcele pripadaju područjima koja su pod merama programa iz oblasti životne sredine, kada su proizvodne parcele bile deo prirodne ili poljoprivredne oblasti i nisu tretirane proizvodima koji nisu dozvoljeni u organskoj proizvodnji u prethodnom periodu od najmanje tri godine.
Proizvođač je obavezan da primenjuje metode organske proizvodnje i obaveštava kontrolnu organizaciju svake godine o dinamici proizvodnje,u roku koji odredi kontrolna organizacija. Potrebno je da vodi evidenciju o proizvodnji – evidentira podatke o nabavci semena ili sadnog materijala,upotrebi sredstava za ishranu bilja i oplemenjivanje zemljišta,sredstava za zaštitu bilja,vremena žetve, odnosno berbe… Poželjno je voditi knjigu polja prilagođenu organskoj proizvodnji u svim koracima u procesu proizvodnje. Dobro pripremljena dokumentacija pomaže da se uštedi vreme i troškovi prilikom obnavljanja sertifikata.
Nakon isteka perioda konverzije, na osnovu izveštaja ovlašćenih kontrolnih organizacija o izvršenim kontrolama i zahteva proizvođača, ovlašćena kontrolna organizacija donosi odluku o sertifikaciji i izdaje sertifikat da je proizvod proizveden primenom metoda organske proizvodnje. Sertifikat važi godinu dana.
Sertifikat može dobiti svaki registrovani organski proizvođač koji se bavi, ne samo proizvodnjom, već i otkupom i preradom, skladištenjem, pakovanjem ili prodajom organskih proizvoda.
Domaći sertifikovani proizvod obeležava se znakom „Organski proizvod“, nacionalnim znakom i logom ovlašćene kontrolne organizacije. Prerađeni sertifikovani organski proizvodi mogu se obeležiti nacionalnim znakom ukoliko sadrže najmanje 95 % sastojaka poljoprivrednog porekla, koji su proizvedeni primenom metode organske proizvodnje.
Ukoliko proizvođač zloupotrebi znak da je proizvod iz organske proizvodnje, a nema sertifikat, zakonski se sankcioniše novčanom kaznom u iznosu od 700.000 do 3.000.000 dinara.
Ovlašćene organizacije
Spisak ovlašćenih kontrolnih organizacija za obavljanje poslova kontrole i sertifikacije u organskoj proizvodnji za 2018.godinu (Objavljeno u „Službenom glasniku RS”, broj 106/17 od 24. novembra 2017. godine):
„CENTAR ZA ISPITIVANJE NAMIRNICA” doo Beograd, Zmaja od Noćaja 11,
„ECOCERT BALKAN” doo, Beograd, Glavna 13M/III,
„ORGANIC CONTROL SYSTEM” doo, Subotica, Trg cara Jovana Nenada 15/I,
„ECOVIVENDI” doo, Beograd, Voje Veljkovića 5/III,
„TMS CEE” doo, Beograd, Rudnička 2.
Reč Zakona
Organska proizvodnja je u potpunosti kontrolisana proizvodnja. Regulisana je Zakonom o organskoj proizvodnji („Službeni glasnik RS“,broj 30/10 od 07.05.2010.god.) koji je stupio na snagu 01.01.2011.godine, Pravilnikom o kontroli i sertifikaciji u organskoj proizvodnji i metodama organske proizvodnje („Službeni glasnik RS br.48/11“) i Pravilnikom o izmenama i dopunama pravilnika o kontroli i sertifikaciji u organskoj proizvodnji i metodama organske proizvodnje („Službeni glasnik RS br.40/12“).
Ciljevi
Glavni ciljevi u vezi organske proizvodnje su: povećanje površina pod organskom proizvodnjom, razvoj lokalnog tržišta organskih proizvoda, promocija izvoza organskih proizvoda i harmonizacija pravnog okvira koji definiše organsku proizvodnju sa zakonodavstvom Evropske unije.
Organska poljoprivreda zahteva vremenski period (konverziju), prelazak sa konvencionalne proizvodnje na održive sisteme biljne proizvodnje, ali i suštinske promene u načinu razmišljanja. Da bi neki proizvod poneo epitet organski, mora da dobije odgovarajući sertifikat – dokument kojim se potvrđuje da je reč o proizvodu dobijenom primenom metode organske proizvodnje kao dokaz autentičnosti organskog proizvoda.
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede svake godine ovlašćuje kontrolne organizacije i objavljuje spisak početkom godine. Kontrolne organizacije su ovlašćene da izdaju sertifikat kojim se potvrđuje da je proizvod dobijen u skladu sa zakonom Republike Srbije.
Sve kontakt informacije o ovlašćenim kontrolnim organizacijama, osim Nacinalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje, mogu se dobiti od predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koji su zaduženi za oblast organske proizvodnje u Odseku za organsku proizvodnju.
Sledeći korak je podnošenje prijave za uključivanje u organsku proizvodnju. Prijava se popunjava što preciznije i tačnije jer podaci iz prijave su ono što će kontrolor proveravati na terenu.
Na osnovu prijave proizvođač i ovlašćena kontrolna organizacija zaključuju ugovor o vršenju kontrole i sertifikacije u organskoj proizvodnji. Tom prilikom se dobija evidencioni broj.
Nakon potpisivanja ugovora a po regulisanju finansijskih obaveza proizvođača, sertifikaciona kuća pravi plan izlazaka i kontrole.
Dan potpisivanja ugovora je početak procesa konverzije. Period konverzije u biljnoj proizvodnji za jednogodišnje biljne vrste je najmanje dve godine pre setve, za pašnjake i višegodišnje krmno bilje, najmanje dve godine pre korišćenja kao hrane za životinje, a za višegodišnje biljne vrste najmanje tri godine pre prve berbe organskih proizvoda. Period konverzije se može, uz dozvolu nadležnog ministarstva, u nekim situacijma skratiti, i to: kada proizvodne parcele pripadaju područjima koja su pod merama programa iz oblasti životne sredine, kada su proizvodne parcele bile deo prirodne ili poljoprivredne oblasti i nisu tretirane proizvodima koji nisu dozvoljeni u organskoj proizvodnji u prethodnom periodu od najmanje tri godine.
Proizvođač je obavezan da primenjuje metode organske proizvodnje i obaveštava kontrolnu organizaciju svake godine o dinamici proizvodnje,u roku koji odredi kontrolna organizacija. Potrebno je da vodi evidenciju o proizvodnji – evidentira podatke o nabavci semena ili sadnog materijala,upotrebi sredstava za ishranu bilja i oplemenjivanje zemljišta,sredstava za zaštitu bilja,vremena žetve, odnosno berbe… Poželjno je voditi knjigu polja prilagođenu organskoj proizvodnji u svim koracima u procesu proizvodnje. Dobro pripremljena dokumentacija pomaže da se uštedi vreme i troškovi prilikom obnavljanja sertifikata.
Nakon isteka perioda konverzije, na osnovu izveštaja ovlašćenih kontrolnih organizacija o izvršenim kontrolama i zahteva proizvođača, ovlašćena kontrolna organizacija donosi odluku o sertifikaciji i izdaje sertifikat da je proizvod proizveden primenom metoda organske proizvodnje. Sertifikat važi godinu dana.
Sertifikat može dobiti svaki registrovani organski proizvođač koji se bavi, ne samo proizvodnjom, već i otkupom i preradom, skladištenjem, pakovanjem ili prodajom organskih proizvoda.
Domaći sertifikovani proizvod obeležava se znakom „Organski proizvod“, nacionalnim znakom i logom ovlašćene kontrolne organizacije. Prerađeni sertifikovani organski proizvodi mogu se obeležiti nacionalnim znakom ukoliko sadrže najmanje 95 % sastojaka poljoprivrednog porekla, koji su proizvedeni primenom metode organske proizvodnje.
Ukoliko proizvođač zloupotrebi znak da je proizvod iz organske proizvodnje, a nema sertifikat, zakonski se sankcioniše novčanom kaznom u iznosu od 700.000 do 3.000.000 dinara.
Spisak ovlašćenih kontrolnih organizacija za obavljanje poslova kontrole i sertifikacije u organskoj proizvodnji za 2018.godinu (Objavljeno u „Službenom glasniku RS”, broj 106/17 od 24. novembra 2017. godine):
„CENTAR ZA ISPITIVANJE NAMIRNICA” doo Beograd, Zmaja od Noćaja 11,
„ECOCERT BALKAN” doo, Beograd, Glavna 13M/III,
„ORGANIC CONTROL SYSTEM” doo, Subotica, Trg cara Jovana Nenada 15/I,
„ECOVIVENDI” doo, Beograd, Voje Veljkovića 5/III,
„TMS CEE” doo, Beograd, Rudnička 2.
Organska proizvodnja je u potpunosti kontrolisana proizvodnja. Regulisana je Zakonom o organskoj proizvodnji („Službeni glasnik RS“,broj 30/10 od 07.05.2010.god.) koji je stupio na snagu 01.01.2011.godine, Pravilnikom o kontroli i sertifikaciji u organskoj proizvodnji i metodama organske proizvodnje („Službeni glasnik RS br.48/11“) i Pravilnikom o izmenama i dopunama pravilnika o kontroli i sertifikaciji u organskoj proizvodnji i metodama organske proizvodnje („Službeni glasnik RS br.40/12“).
Glavni ciljevi u vezi organske proizvodnje su: povećanje površina pod organskom proizvodnjom, razvoj lokalnog tržišta organskih proizvoda, promocija izvoza organskih proizvoda i harmonizacija pravnog okvira koji definiše organsku proizvodnju sa zakonodavstvom Evropske unije.
Master agroekonomije Mirjana Milošević
Najnoviji broj
28. mart 2024.