29. novembar 2018.29. nov 2018.
PRVI SNEG AKTUELIZOVAO PITANjE ZIMSKOG ODRŽAVANjA PUTEVA

Bez problema na saobraćajnicama

Prvi sneg, koji je pao polovinom novembra, nije napravio nikakve probleme u saobraćaju na području koceljevačke opštine. Ali jeste podsetio da je zima na pragu i aktuelizovao pitanje zimskog održavanja puteva.
Prema još uvek važećem Programu održavanja puteva u zimskim mesecima u 2018. godini predviđena su tri miliona dinara za ove namene a do sada je potrošeno oko polovine sredstava. Novi program koji će, verovatno, na snagu stupiti već početkom sledeće kalendarske godine neće obuhvatiti i nekategorisane puteve u mesnim zajednicam, osim u Koceljevi.
Prema rečima načelnika odeljenja za građevinsko zemljište i infrastrukturu do sada su mesne zajednice dobijale pomoć od nadležnih službi lokalne samouprave u vidu opremanja neophodnim sredstvima za čišćenje snega.
–Neke mesne zajednice su to koristile, neke ne. Od nekategorisanih puteva u program održavanja će ući oni koji su asfaltirani kao i put ka Bobiji, takođe pod asfaltom ali i deo na Bobiji u dužini od oko 200 metara isključivo pod određenim uslovima, odnosno ako bi sneg bio preko pola metra, tj. smetovi. Sudeći prema dosadašnjem iskustvu, taj deo puta je često bio pod smetovima- objašnjava načelnik Dragan Milinković.
U nadležnosti ovog odeljenja će, kao i do sada, biti preko 60 kilometara opštinskih puteva kao i gotovo 20 kilometara ulica a njihovo čišćenje i održavanje u zimskim uslovima vršiće se po jasno utvrđenim prioritetima koji su i do sada bili na snazi.
–Jedino što menjamo jeste da ćemo od nula do minus pet stepeni koristiti so a ukoliko temperature budu niže onda rizlu. Po novom sistemu izrade programa nadležno odeljenje mora unapred da predvidi neophodne količine soli i rizle, što nije uvek moguće. Koristimo se iskustvom, pa tačno znamo koliko soli nam treba za jedan prelaz ili koliko rada mašina. Uvek je sigurnije da predvidimo više prolaza, ali ima stvari koje nije baš uvek moguće predvideti poput situacije uklanjanja drveća sa puteva kao i sa kojih puteva. Zato smo prinuđeni da tamo gde ih ima procenjujemo njihov pad i to sve ukupno nam poskupljuje procenjenu vrednost- ističe Milinković.
Novi program, koji je izradilo nadležno odeljenje, usvojilo je opštinsko veće na ovonedeljnoj sednici i on će početi da se primenjuje u 2019. godini tek kada se raspišu nove javne nabavke i odredi novi izvođač radova.
Prema nezvaničnim najavama u narednom periodu moguća je i izrada nove odluke o opštinskim i nekategorisanim putevima i ulicama koja bi mogla da donese novu kategorizaciju saobraćajnica.

V. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa