29. novembar 2018.29. nov 2018.
Promocija dnevnika i monografije o Milošu Moskovljeviću

Svedočanstvo jednog vremena

Miloš Moskovljević, rođen je 1884. godine u selu Varni, kod Šapca, ali je malo je poznat domaćoj i široj javnosti, iako je reč o čoveku izuzetno bogatog i zanimljivog životnog puta. Osnovnu školu i Gimnaziju završio je u Šapcu, a Slovensku filologiju na Beogradskom univerzitetu 1908. Studirao je Ruski jezik u Moskvi i Petrovgradu, a doktorirao 1928. Zaposlen je kao suplent zatim i profesor u gimnazijama u Nišu i Beogradu. Kao dobrovoljac učestvovao je u Balkanskom ratovima, a zatim i Prvom svetskom ratu od kada vodi dnevnik. Bio je poslanik, potpredsednik JNOF-a (Jedinstvenog narodnooslobodilačkog fronta Jugoslavije), ministar šuma u Vladi Srbije, ambasador u Oslu i Kairu. Po završetku političke karijere 1953. godine vratio se konačno nauci, radeći kao naučni savetnik u Institutu za srpski (srpskohrvatski) jezik SANU, odakle je 1960. godine po treći put penzionisan. Govorio je ruski, nemački, francuski i engleski jezik. Uz brojne radove iz oblasti akcentologije, dijalektologije i leksikografije, prevođenje ruskih klasika bilo mu je posebna strast, preveo je, između ostalog, Rat i mir i Tihi Don. Doktor Momčilo Isić sa Instituta za noviju istoriju Srbije nedavno je objavio obimnu monografiju “Miloš Moskovljević, 1884-1968, život i delo”, kao i „Dnevnik Miloša Moskovljevića 1916-1968“, koji se sastoji iz pet tomova.
- Ovo je jedan od najduže vođenih dnevnika u kulturnoj istoriji i baštini Srbije. Ima 3.000 strana, kompletan život autora je opisan i ne samo to nego predstavlja i svojevrsnu istoriju Srbije, sabranu u pola veka. Izuzetno značajno delo za razvoj naše države. Počeo je da vodi dnevnik u Kraljevini Srbiji, a završio u Socijalističkoj federativnoj Jugoslaviji, nekoliko dana pred smrt. Opisao je kompletan život i davao sudove o poznatim ličnostima sa kojima se družio, sarađivao. Zbog priode svog posla i funkcija na kojima se nalazio bio je u prilici da se sretne sa poznatim ličnostima iz političkog, društvenog, kulturnog života. Smatrao je izuzetno vrednim da zabeleži svoje opservacije i sudove kada su u pitanju određeni događaji koji su u to vreme bili aktuelni. Moja monografija o zapravo je proistekl iz dnevnika, tako da sam uz dodatna istraživanja pokušao javnosti da približim ovog izuzetnog Podrinca. Kako nama i zavičaju, tako i širem auditorijumu - istakao je dr Isić.
Tokom predstavljanja dnevnika i monografije u Kulturnom centru šabačka publika je imala priliku da pored autora monografije čuje i izlaganje istoričarke Latinke Perović, doktora Jovice Trkulje, redovnog profesora Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Srećka Đukića, diplomate.
- Veliko nam je zadovoljstvo i čast što je promocija organizovana u Kulturnom centru posvećena jednom od najškolovanijih ljudi svog vremena, koji je bio naš sugrađanin. Ovim knjigama ćemo se odužiti za sve ono što je Miloš Moskovljević uradio za naš kraj i grad - navela je direktorka Kulturnog centra, Sonja Petrović Jagić.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa