29. novembar 2018.29. nov 2018.
Izložba u Biblioteci šabačkoj

Budimo potomci da bismo bili preci

Izložba „Budimo potomci da bismo bili preci“, istoričara Nebojše Cvejića u Biblioteci šabačkoj priređena je u čast pobede u Velikom ratu. Po prvi put sugrađani su mogli videti dokumentarnu građu i privatnu arhivu Ilije Spasojevića. Kroz postavku posetioci su imali priliku da saznaju više o životu koji se odvijao tokom ratnih sukoba i kako su borci provodili dane. Bez obzira na svakodnevne borbe u kojima su učestvovali nisu zaboravili svoje porodice, prijatelje i nadali su se povratku kući.
- Stihovi Brane Crnčevića iz pesme, „Sokolovi“ bili su inspiracija i za naziv izložbe. Ona je tu da nas podseti na pobedu u Velikom ratu, srušili smo carstvo na jugu, a zatim i ono na severu. Zbog toga smo podneli velike žrtve. Šabac je mnogo stradao i razoren. Platili smo visoku cenu i dozvolili da utonu u zaborav svi oni junaci koji su se borili za svoje potomke. Zbog toga u njihovo ime, u znak sećanja priređena je izložba. Život je pobedio. Ovo nije priča samo o jednom vojniku. Pokazali su kako se voli i bori za život i slobdu - rekao je autor izložbe Nebojša Cvejić.
Zahvaljujući sačuvanoj prepisci Ilije Spasojevića, rezervnog potporučnika 6. šabačkog puka, Drinske divizije, koji je u ratu proveo punih devet godina imamo saznanja o životu na frontu. Ilija je u rat otišao 1912. godine, a kući se vratio tek 1921.

M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa