29. novembar 2018.29. nov 2018.
VEKOVIMA KRAJ  „CARSKOG“ DRUMA
GLUŠCI U OPŠTINI BOGATIĆ

VEKOVIMA KRAJ „CARSKOG“ DRUMA

Među prioritetima rešavanje problema vodosnabdevanja, kanalizacije uređenje centra sela izgradnja „reciklažnog ostrva“ i kupovina nove parcele za proširenje seoskog groblja, kaže Anđelko Uglješić, predsednik privremenog organa mesne zajednice
Na „carskom“ drumu, između nekadašnjeg Sirmijuma i gradova prema moru, beše jedno mesto gde car Trajan ogluvi i to mesto nazvaše Glušci. Istina je da su Glušci staro i veliko selo u Mačvi, odnosno Srbiji. Tako kaže jedna od legendi.
Istoričari su zabeležili da je u vreme knjaza Miloša u ovom selu bilo skoro 200 domaćinstava .
Danas su Glušci naselje u opštini Bogatić sa blizu 600 kuća i 2.000 stanovnika. Ostali su na „carskom“ drumu. To je kažu prednost koja se ne može ničim meriti. Istina je, imaju dosta prednosti, što im i geografija određuje ali i sami su dosta toga uradili. Predsednik privremenog organa mesne zajednice Anđelko Uglješić, nabraja samo nekoliko važnih poslova od pre dve godine. Prvo je asfaltiranje ulica Svetomira Alimpića i Radivoja Dimitrijevića. Potom izgradnja trotoara u ulici Milana Nedeljkovića.
Renovirana je fasada Doma kulture uz zamenu stolarije. U samom Domu izgrađena nova bina.
Danas je veliki problem snabdevanje higijenski ispravnom vodom za piće i rešavanje problema kanalizacije. To je i osnovni preduslov uređenijeg života na selu za kojim svi teže, ističe Uglješić, ali smatra da se teško može rešiti bez većeg ulaganja žitelja sela.
-Ranije je bio seoski samodoprinos iz koga su „nikle“ mnoge vredne građevine na selu. Danas toga nemamo i veliko je pitanje kako koncentrisati neophodna veća sredstva za krupnije investicije, kaže Anđelko Uglješić, a kao veliki problem sela navodi i deponiju smeća u ataru Drenje, zbog čega je hektar zemlje prekriven smećem. To bi moglo da se reši izgradnjom „ reciklažnog ostrva“ i deponovanjem smeća na obližnju deponiju.
U planu je uređenje centra sela ( prilazi, parkinzi, stajalište za autobus... ) Uz redovno šljunčenje puteva, tu je i izgradnja trotoara u ulici Miće Perišića. Vredan posao koji predstoji je i uređenje prostora za seosku pijacu, kao i kupovina nove parcele za proširenje groblja.
-Saradnju sa opštinom Bogatić, seoskom crkvom, fudbalskim klubom, kulturno umetničkim društvom „Vez“, školom i drugim strukturama u selu i šire ocenio bih izuzetno dobro, dodaje Uglješić.
Gluščani se mogu pohvaliti fabrikom kolača, mlinovima, raznim udruženjima i drugim institucijama, a ubedljivo najveći dohodak u selu ostvaruju poljoprivrednici svojim predanim radom, koji nažalost nije preterano isplativ. Ipak nalaze vremena i novca da odgajaju trkačke konje, odlaze u kafiće, a pismenost je u ovom selu stara skoro 200 godina. Naime, zapisano je da su prvi put, još u tadašnjoj Knjaževini Srbiji đaci pošli u ovdašnju seosku školu 1841. Godine.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa