29. novembar 2018.29. nov 2018.
Održana 23. sednica Skupštine Oštine Bogatić

Stoprocentno ostvarenje najvažnijih prihoda

Najvažniji prihodi ostvaruju se stoprocentno. Prilično infrastrukturnih projekata završiće se do kraja kalendarske godine – istakao je Nenad Beserovac, predsednik Opštine Bogatić
Proteklog petka održana je dvadeset i treća sednica Skupštine Opštine Bogatić, na čijem dnevnom redu su odbornici razmatrali 22. tačke. S početkom o predlogu zaključka o davanju saglasnosti na konsolidovani devetomesečni izveštak o ostvarenji budžeta za period od 01.01.2018 do 30.09.2018, Nenad Beserovac, predsednik Opštine Bogatić istakao je da je ostvarenje prihoda u ovom periodu 72, 13 odsto, što na godišnjem nivou iznosi 96, 7 odsto.
-Najvažniji prihodi ostvaruju se stoprocentno. Prilično infrastrukturnih projekata završiće se do kraja kalendarske godine. Između ostalog toplovod, izgradnja vrtića u Belotiću, a potpisan je i ugovor o asfaltiranju ulica u mesnim zajednicama u Badovincima – istakao je Nenad Beserovac, predsednik Opštine Bogatić.
Među značajnijim tačkama na sednici konstatovan je prestanak mandata v.d. direktora JKP „Bogatić“, Aljoši Gariboviću i direktora Turističke organizacije opštine Bogatić Vladanu Popadiću, dipl. ekonomisti koji je imenovan za v.d. direktora JKP „Bogatić“ .
Popadić je u periodu od 2012. Do 2013 godine obavljao funkciju direktora JKP Bogatić, aktivno je učestvovao u projektu EU exchange 4, koji se bavi razdvajanjem otada, kada je po prvi put i uveden sistem odvajanja otpada.
-Proširili smo sam put odnošenja otpada. U periodu od 2014. godine, otpad je prikupljan samo u mestu Bogatić, a projektom je potpisan sporazum sa regionalnom deponijom Srem- Mačva, stoga očekujemo da ćemo u dogledno vreme naše postojeće deponije očistiti, razdvojiti otpad i samim tim stvoriti uslove za razdvajanje otpada u Opštini Bogatić. Nakon projekta, zaživelo je odnošenje otpada u Belotiću, Metkoviću i Dublju, gde su očišćene velike deponije – istakao je Popadić i dodao da očekuje da JKP Bogatić u narednom periodu proširi put odnošenje otpada na sve mesne zajednice i da se proširi vodosnabdevanje.
-Pravilno razdvajanje otpada može da stvori prihod, a u ovom momentu to je samo gomila smeća sa kojom se ne upravlja kako treba. Naravno , treba poraditi i na edukaciji najmlađih stanovnika i uvesti u sve škole razdvajanje otpada – dodaje Popadić.
Jedna od tačaka dnevnog reda bila je i imenovanje direktora Turističke organizacije Darka Mašića, prof. geografije iz Dublja koji ističe da je pojam turizma u Bogatiću jako kompleksan.
-Ono što me raduje i što treba pomenuti je da ćemo od sledeće godine dobiti daleko više sadržaja. Jedan od njih vezan je za prodaju nekada planiranog mačvanskog kompleksa bazena i lečilišta u Dublju, koji objedinjuje površinu od nešto manje od 4 hektara zemljišta. U pitanju su ozbiljni planovi investitora. To će svakako biti korišćenje geotermalnih voda u turističke, lečilišne, banjske i kupališne svrhe – istakao je Mašić i dodao da su u toku ozbiljni pregovori u kojima je veće protekle nedelje donelo predlog memoranduma sa hotelijerskom firmom.
-Za sada imamo memorandum, ali ćemo već od početka sledeće godine imati sve ono što je potrebno za izgradnju hotela, zatvorenih i otvorenih bazena, restorana, kafića na 7 hektara površine. Radi se o investiciji koja će imati najmanje 70 zaposlenih ljudi. Opština Bogatić poseduje neverovatan potencijal, od 270 megavata čiste ekološke energije koji treba iskoristiti– dodao je Mašić.
U skladu sa Zakonom o putevima i Odluke o opštinskim putevima i ulicama odbornici su razmatrali i usvojili Predlog operativnog plana zimskog održavanja opštinskih puteva i ulica za zimski period 2018/2019 godine .
Odbornici Skupštine opštine usvojili su predlog Odluke o davanju saglasnosti i usvajanju projekta javno-privatnog partnerstva, rekonstrukcije i dugogodišnjeg održavanja javnog osvetljenja na teritoriji opštine Bogatić primenom mera uštede energije. Prilikom razmatranja ove tačke dnevnog reda došlo je do neslaganja u odborničkoj grupi Srpske napredne stranke, jer je deo odbornika SNS bio protiv ove tačke.
Većinom glasova podržana je Odluka o pokretanju postupka javno-privatnog partnerstva bez elemenata koncesije za poveravanje obavljanja delatnosti gradskog i prigradskog prevoza putnika na teritoriji opštine Bogatić, kao i Odluka o uslovima za utvrđivanje prava na regres troškova prevoza učenika sa područja opštine Bogatić.
K.J.Đ

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa