29. novembar 2018.29. nov 2018.
SELO NEKAD I SAD

Sati i dukati

Koliko puta se zborilo na temu sela nekad i sad i koliko poređnje znači. Od okupljanja na mleku do slavskih okupnjanja besedi se o kućenju i bogaćenju gde su momci u snazi navodili primere gde su od farmi svinja i trgovine povremeno preko granice do stada ovaca i povrća srećni stekli zavidan imetak. Tvrdeći da im je od predaka ostao dobar temelj i da se itekako moglo graditi. Kada je stiglo vino i krenulo dobro raspoloženje naiđoše i kontra primeri gde je tanje domaćinstvo beležilo fijasko za fijaskom. I sve beše u blagu ili evrima te dolarima, da ne uvredimo one preko bare.
Vremešni starina pomno slušao i gladeći duge brke te paleći lulu hercegovcem otpočeo svoju uporednu priču. Đed Mijailo, Solunac i ratnik koji je izgubio oko u borbi sa sabratom ranjen od granate i ostao bez čete u neznanoj zemlji. Tumarajući gladni po neznanoj zemnji izgladneli tražili i zrno kukuruza koji životinje nisu prevarile pa i koru drveta.
Pred rastanak zanoćiše u trošnoj straćari a ujutru tragajući za hranom ugledaše paučinom okovan sanduk sličan vojničkom i uz snevanu hranu otvoriše i zanemeše. Sanduk beše pun dukata a iako bez snage odvukoše ga i zatrpaše zaklevši se da će se vratiti po njega i ko prvi dođe da pobratimu ostavi polovinu. Krete đed Mijailo kući i posle silnih dana ugleda grm iznad kuće pa se odmah sa praga poveri đedu. Potom krete nazad samo zagrlivši malene glave osam potomaka. Bilo to vraški teško vreme pa se glava gubila za sitnice. Nabavi sitno kljuse i tovar slame i kukuruzne šarovine te krete na dalek put. Tamo sve pronađe i pola sanduka dukata koje pobratim ostavio. Reč i čojstvo behu granitna zaštita svakog uglednog čoveka.
Dugo je trajao i povratak pa potom uz poodraslu decu kupovina zemlje koju mu država uze ali ga više bolelo što budućnost potomaka ne beše u ramu očekivanja. Dugo se lomio a onda u jesenji suton u magazi podeli dukate i pojasni zašto nekome više. Beše to pola imetka a drugu u dimu mehana u čoček i zanosne devojke protraći. Kako došlo...
A onda se đedu Mijailu izgubi svaki trag. Možda da priču ojača ili oslabi argumente vremena koje dolazi. Reč iskonski jaka i reč sadašnja tek ukazaše se sati i dukati iz predanja u predanje. Neko bi dodao po nešto tek ukazaše se i pitanje o putu bez dukata i putu potomaka sa dukatima i koliko je sati potrebno da se sve zaboravi ili pak pretoči u srećniji kraj .
Ili bi bilo da nije u okovu od paučine posle pobratimske noći nikao sanduk sa dukatima.
Neko će reći šta bi bilo kad bi bilo. Neko bapskim pričama tek ko zna koje koleno sluša priču koji je vrsni pripovedač stari kum ispričao mlađariji da pouk izvuku.
Sati i dukati su odzvanjali u noći koja je ostala bez snega kao i đed Mijailo bez dukata. A i da ih beše da li bi i stotine hektara zemlje i drugi imetak imali dostojne naslednike. I da li bi iko pomislio na solunca koji u beznađu i bespuću dobija nesnevani dar.
Previše pitanja tek da se i selo danas udene u taj tok i pokaže da se kolo sreće itekako okreće. I ko to sme suditi toku ovih smutnih dešavanja u obilju dobrih ljudi koji nosi ram slike sela i nekad i sad.
Samo je reč i dobrota proredila stanice odmora duše. One napaćene koju ima svako, od đeda Mijaila do naslednika koji su premostili vreme do dana današnjeg. I ko će garantovati koliko će se ko bogatiti i da li je to jedini cilj koji se berićetom zove. Pobratima više i nema ili su samo senka onih koji se u pređašnjoj priči pominju.
Sati i dukati se eto upletoše i u noć Aranđelovdana da je učine svečarski obavezujućom u negovanju predanja koji nose nauk. Ako ste ga prigrlili blago vama jer pitanja i odgovora je previše.
Sati i dukati da li i koliko vrede dilema je koju vam ostavljamo. Ne morate se zahvalj ivati ...

Sreten Kosanić

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa