Info

6. decembar 2018.6. dec 2018.
Pitanje nedelje Glasa Podrinja:

Kako komentarišete protest „žutih prsluka“ u Francuskoj

Aca Simić, potpredsednik Nove stranke
- Svest građana Francuske je na višem nivou nego kod nas. Kod njih je potpunio prihvatljivo da javno mnjenje reaguje, to se smatra građanskom odgovornošću. Slično je bilo i u Italiji kada su zbog cene paradajza organizovani protesti. Normalno je reagovati na svaku društvenu devijaciju poput ove sa cenom goriva. Snaga grupa je ono što državu usmerava i tera na progres. Zabrinjava što u Srbiji nema reakcije ni na veće gluposti.

Vladan Savkić, carinski tehničar
- Moj stav je – ćuti i trpi, dokle možeš. Kada više ne možeš, izađi na ulicu, na protest, uradi nešto. Tako je i Francuzima došlo do grla, izašli su na ulicu i izborili se za ono za šta su i izašli na ulice. Tako se to radi. Mogli bismo i mi da se ugledamo na Francuze, barem kada je reč o ceni goriva.

Dejan Ivanković, privatnik
- Taj protest nije bio samo zbog cene goriva, već zbog, kako sam pročitao, kompletnog poreskog paketa. Ti novi poreski zakoni koji za cilj imaju dodatno oporezivanje siromašnijeg sloja društva u odnosu na bogate. Zanimljivo je da su francuske vlasti odlučile da ne diraju cenu goriva, i da će da se izjesne o celom paketu, ali „žuti prsluci“ se ne povlače. Kod nas je takav protest nemoguć, jer ljudi godinama sipaju gorivo hiljadu dinara, pa dokle stignu.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa