6. decembar 2018.6. dec 2018.
Krivina u ogledalu

Licemerno, prljavo pokvareno

Ako je Skupština Srbije ogledalo naroda, onda smo u velikom problemu. Parlament Srbije nikada nije bilo veće ruglo nego ovih dana. Toliko uvreda, neprimerenog ponašanja, nekulture, nije viđeno u novijoj istoriji Srbije.
Sa jedne strane imamo vlast, ogromnu većinu, nespremnu da čuje bilo kakvu kritiku, a sa druge strane tanku i nesnađenu opoziciju koja nema načina da se suprotstavi svim mogućim represivnim merama u parlamentu.
Srpska vlast u Skupštini je jedina vlast na svetu, koliko nam je poznato, koja opstruiše rad najvišeg državnog doma. Sprečava bilo kakvu diskusiju u Skupštini, uvodi represiju kakva do sada nije viđena prema poslanicima. Odgovor opozicije je takav da sada ona ometa poslanike vlasti.
Poslanici SNS su na set predloženih zakona u parlamentu, uključujući i budžet, predali slovom i brojem 520 amandmana. Nepotrebno je reći da su ti amandmani potpuno besmisleni, jer služe samo da se iskoristi vreme predviđeno za diskusiju. Na taj način i ono malo vremena koje pripadne opozicionim poslanicima ne mogu da iskoriste, jer njihovi amandmani ne mogu da dođu na red. Što je najsmešnije, naprednjaci obrazlože svoj amandman, a na dan za glasanje od svih amandmana odustanu. Licemerno, prljavo, pokvareno.
Svi se sećamo početaka višestranačja u Srbiji. Opozicija je uvek tragala za nekom vrstom opstrukcije, a vlast je, kako koja, puštala ili se suprotstavljala. Nikada niko nije pokušao u ovoj meri da opoziciju u Skupštini uguši. Ono što je još i najgore je činjenica da vlast optužuje opoziciju da je kriva za stanje u parlamentu. Nemoguće je da opozicija bude ta koja je odgovorna, vlast je ta koja ima moć nad parlamentom. Najgora od sve dece, svakako je Maja Gojković. Ona je sada sebi uzela za pravo da svaku reakciju poslanika manjine u parlamentu obračunava u vreme koje poslaničke grupe imaju za raspravu. Ne dao Bog da u njenom prisustvu neko spomene Prvorođenog. Ona je prva na braniku njegovog lika i dela.
Opozicija, dakle, ne može da predlaže amandmane, ne može da reaguje na povrede poslanika, nema pravo da replicira. Evo jednog primera. Aleksandar Martinović, šef poslaničke grupe SNS, dobio je reč na osnovu zahteva da obrazloži amandman na član prvi predloga zakona o registrima. Da li je suvišno reći da Martinović nije nijednu jedinu reč posvetio tom amandmanu nego je rekao da „svi oni koji tvrde da Aleksandar Vučić stoji iza ubistva Olivera Ivanovića rade za Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja, njihova su pešadija i izdajnici srpskog naroda“. Otišao je korak dalje i imenovao poslanike opozicije kao oficire kosovske vojske. Posle njegovog izlaganja, i zasluženog aplauza, predsedavajući nije dao reč opoziciji koja je tražila povredu poslovnika, jer Martinović nije govorio o temi za koju je dobio reč, niti su prozvani poslanici imali pravo da mu repliciraju.
A, onda se zdravorazumsko biće zapita, šta bi tek ta opozicija bila da se viđa sa Tačijem, rukuje, razgovara po raznim svetskim prestonicama? Kako bi je Martinović nazvao da je ona, ta opozicija, glasala za izbor Kadrija Veseljija za predsednika SKupštine Kosova? Ili zamislite da su predstavnici srpske opozicije glasali za vladu Haradinaja, pa im ni to nije bilo dosta i onda su postali i ministri u kabinetu ozloglašenog Ramuša.
Vi ste, draga braćo i sestre naprednjaci, pristali da se u srpskim opštinama glasa po kosovskim zakonima, po zakonima nepriznate države Kosovo. Svi ti prvaci Srpske liste, gradonačelnici, predsednici opština, ministri i drugi članovi kabineta, izabrani su na te funkcije po kosovskim zakonima. Za vreme „žutih“, lokalne samouprave su vlast dobijale na srpskim izborima, koliko se sećam. Vi ste, poštovani naprednjaci, podržali izbor rukovodstva Skupštine Kosovo, imate i potpredsednika, kao i vladu Kosova u kojoj i dalje sede ministri sa Srpske liste. Haradinajeva vlada još nije pala iako su vaši predstavnici, navodno, podneli ostavke. I posle svega toga vi tvrdite da je neko drugi izdajnik i pešadija kosovske vojske.
Ima u Šapcu jedna divna narodna umotvorina koja mi je uvek na pameti kada god je situacija takva da se neko ponaša neodgovorno, prostački, primitivno i pokvareno. Ta rečenica glasi - Sve će ovo, jednom juče biti. Pokušajte samo sebe da zamislite šta će biti sa vama, sa SNS, sa Prvorođenim, kada na izborima budu smenjeni. I jači i moćniji od vas su mislili da ste večni. Niste.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa