6. decembar 2018.6. dec 2018.
Samostalniji život  osoba sa invaliditetom
POTPISANI UGOVORI SA PERSONALNIM ASISTENTIMA

Samostalniji život osoba sa invaliditetom

Projektom će se obezbediti podrška samostalnom životu za pet osoba, odnosno angažovano je pet personalnih asistenata koji su odabrani sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje
Svetski dan osoba se invaliditetom obeležava se 3. decembra. Tim povodom u prostorijama Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga prvi put su potpisani ugovori za pružanje nove usluge socijalne zaštite, personalne asistencije za osobe sa invaliditetom.
Program kod nas realizuju Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom sa Udruženjem paraplegičara Mačvanskog okruga i Međuopštinskom organizacijom slepih Šapca. Ovaj projekat finansira EU, a sprovodi ga program UN za razvoj.
Projektom će se obezbediti podrška samostalnom životu za pet osoba, odnosno angažovano je pet personalnih asistenata koji su odabrani sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje.
-Zahvaljujući Centru za samostalni život osoba sa invaliditetom i sa našim partnerima Sevezom slepih i slabovidih Šapca, konkurisali smo sa ovim projektom kod UNDP, prošli i sada pilotiramo tu uslugu. Pet nezaposlenih lica dobilo je posao personalnog asistenta. To će pružiti značajan doprinos poboljšanju kvaliteta života osoba sa invaliditetom, ali će imati i društveni doprinos jer je usluga personalne asistencije namenjena radno aktivnim i aktivnim osobama sa invaliditetom koje daju doprinos društvu, rekao je Slaviša Savić sekretar Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga i dodao da će sada osobe sa invaliditetom moći da kreiraju svoje vreme na način na koji žele što do sada nije bilo moguće.
Asistencija predstavlja praktičnu pomoć u svakodnevnim aktivnostima koju obučeni asistent pruža osobi sa invaliditetom.
-Vidim ovo kao društveno korisni rad. Dobro je i za korisnike i za asistente da se ova usluga razvije. Osobama sa invaliditetom je potrebno društveno uključivanje i osamostaljivanje za samostalne funkcionisanje, a personalni asistenti će nam pomoći da to ostvarimo, rekao je Petar Radosavljević, korisnik usluge.
Jedan od pet personalnih asistenata je Milanka Opačić koja sa srednjom Medicinskom školom nikada nije mogla da nađe posao u struci. Već ima iskustva u radu sa osobama sa invaliditetom.
-Radila sam i pre nekoliko godina u udruženju paraplegičara. Nedavno su me pozvali sa “Biroa”. Uradila sam psihotest, posle kog sam pozvana na obuku, nakon koje je bio test znanja koji sam položila. Moj korisnik je Đurđica Kovačević. Srećna sam što sam počela da radim posle toliko godina, rekla je Milanka Opačić i istakla da na ovaj način želi da pomogne drugima, ali i sebi u smislu boljeg života i egzistencije.
Momčilo Stanojević iz Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom navodi da je ovaj projekat osmišljen da ojača lokalna udruženja koja okupljaju osobe sa invaliditetom i da ih uputi kako da samostalno žive uz pomoć personalnog asistenta. Istakao je da je ovaj program baza za samostalni život osoba sa invaliditetom.
-Osoba sa invaliditetom treba da prepozna svoje potrebe, način na koji da ih zadovolji i da izaberu onoga ko će im to omogućiti. Kada ne izlaze, kada se ne pojavljuju oni iako su u lokalnoj zajednici, zapravo žive pored nje. Projekat ima za cilj da osnaži te ljude, da shvate da mogu mnogo više, rekao je Stanojević.
Kako je objasnio Stanojević, kada je usvojen Zakon o socijalnoj zaštiti, na inicijativu Centra kao jedna od važnih usluga prepoznata je usluga samostalnog života i država je počela da je podržava. Nada se da će projekat prepoznati i lokalna samouprava i da će nastaviti da ga finansira i posle maja, do kada je predviđeno da traje.
-Ideja je da osobe sa invaliditetom same sebi izaberu personalnog asistenta koji će im pružiti pomoć oko onoga što oni ne mogu da obave samostalno, da im pomognu da izađu iz svojih kuća, školuju se, zaposle i obavljaju druge aktivnosti. Projekat je osmišljen tako da se prvo obuče personalni asistenti i korisnici. Korisnici da prepoznaju svoje potrebe, a personalni asistenti da znaju šta da očekuju od korisnika. Asistente će korisnici nastaviti da obučavaju prema svojim potreba i ništa nije propisano unapred nego to diktira život, objasnio je Stanojević.
Sumiranje rezultata
Dan osoba sa invaliditetom u Udruženju paraplegičara obeležili su sa članovima i prijateljima. Sumirani su rezultati i pravljeni planovi.
-Iako ova godina nije kalendarski završena do kraja imaćemo još aktivnosti do Nove godine, na ovaj dan radimo retrospektivu onoga što je urađeno. Želeli smo da vidimo šta iz određenih razloga nismo uspeli da realizujemo i da napravimo planove za sledeću godinu. Urađeno je jako mnogo s obzirom na finansijska sredstva koja smo imali, rekao je Slaviša Savić.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa